Hlavní obsah

Volby platí, NSS nevyhověl ani jedné z 210 stížností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se v pondělí může sejít v takové podobě, jakou určily volby. Přestože volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zavalilo 210 stížností, trojnásobné množství oproti minulým volbám, soud ani jednou nenašel důvod k zásahu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Naprostá většina stížností byla zjevně kopírována podle stejných vzorů, nadto natolik vadných, že nebyly způsobilé k projednání. Chyběly jim základní zákonné náležitosti, zejména určení zvolených poslanců, proti jejichž volbě stížnost směřovala, a uvedení konkrétních důvodů, proč by měla být volba právě těchto poslanců neplatná,“ konstatoval po náročném soudním maratonu předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

„Lze poznamenat, že úspěšná může být pouze kvalitně zpracovaná a vážně míněná volební stížnost, i když by byla jen jedna jediná. Na množství skutečně nezáleží,“ zdůraznil soudce Langášek.

Vedení ODS schválilo vládní koaliční smlouvu

Domácí

Většině stížností NSS nevyhověl už v minulých dnech, v pátek se zaobíral nejzávažnějšími stížnostmi. Koalice PirStan se v jedné z nich domáhala vyslovení neplatnosti zvolení některých poslanců, místo nich prý měli ve Sněmovně zasednout jiní kandidáti z úplně jiných krajů. Volební senát ale nenašel žádný důvod k zásahu a vzkázal, že argumenty koalice neodpovídají systematice volebního zákona ani účelu jednotlivých ustanovení.

Sluchu soudci nedopřáli ani Zdeňku Černému, který byl vyškrtnut z jihomoravské kandidátky koalice Spolu. Senát sice uznal, že z kandidátky byl vyškrtnut nezákonně, protože k tomu došlo až po začátku voleb, ale požadavku na přepočítání všech hlasů pro koalici Spolu v Jihomoravském kraji nevyhověl.

Vedení STAN kývlo na vládní dohodu a potvrdilo rozdělení resortů s Piráty

Domácí

„Navrhovatel totiž netvrdil, že by navzdory svému odvolání nějaké přednostní hlasy obdržel, natož v počtech, které by mu umožnily posunout se na přední místa kandidátky a dosáhnout tak zvolení poslancem,“ upřesnil Langášek. Volební senát alespoň muže vrátil na pozici 7. náhradníka zvolených poslanců, tedy na místo, které mu podle původního pořadí na kandidátce náleželo.

Reklama

Výběr článků

Načítám