Hlavní obsah

Vojtěch připustil opatření už i při návratu z Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se v Chorvatsku zhoršila epidemiologická situace. Na Čechy vracející se odtamtud do vlasti by podle ministra mohly dopadat některá opatření. Odvíjela by se od regionu, z něhož se lidé vracejí. O situaci jednají zástupci ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na 17:00 je oznámena tisková konference hlavní hygieničky Jarmily Rážové a náměstka ministra zahraničních věcí Martina Smolka k takzvanému cestovatelskému semaforu.

„Kolegové teď o případných opatřeních jednají na základě dat, která máme k dispozici,” řekl Vojtěch ve čtvrtek odpoledne.

Podle něj by se mělo jít cestou konkrétních lokalit. „Uvidíme, jestli to bude možné vyhodnotit, odkud člověk jel. Chápeme, že je tam celá řada českých turistů, tak to budeme zvažovat,” dodal.

Každý pátek ČR zveřejňuje takzvanou Mapu cestovatele s pravidly pro cesty do zahraničí s ohledem na vývoj epidemie koronaviru. Nová opatření pak případně začínají platit nejdříve od pondělí, v minulosti byla povinnost vyhlášená i týden dopředu.

Od pondělí platí, že lidé vracející se ze Španělska musí mít negativní test na koronavirus, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let. Nadále stejná povinnost platí pro cestu z Rumunska.

Při cestě z Chorvatska by se lidé, kteří se tam na dovolené účastnili hromadných akcí, měli podle doporučení ministerstva chovat obezřetně, vyhýbat se v Česku hromadným akcím a dodržovat bezpečný odstup od ostatních. Mají sledovat svůj zdravotní stav a v případě příznaků neprodleně telefonicky kontaktovat lékaře, radí ministerstvo.

V souvislosti s tanečními párty na plážích na ostrově Pag se nakazilo podle hygieniků přes 155 Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám