Hlavní obsah

Vojtěch neplánuje covidová opatření nijak měnit

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví v nejbližší době neplánuje měnit, zpřísňovat, ale ani zmírňovat protikoronavirová opatření. V úterý to řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že nárůst počtu nově nakažených je pozvolný.

Foto: ČTK

Adam Vojtěch na tiskové konferenci

Článek

V druhé polovině týdne, tedy ještě před sněmovními volbami, mělo ministerstvo zdravotnictví podle ČT, která se odkazovala na hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, projednat možné zpřísnění opatření. V úterý ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že současná protiepidemická opatření budou zachována.

„Tady sa to nechytá.” Kde očkovací kampaň nic nezmůže

Domácí

Ačkoliv se od poloviny srpna počty denně nově nakažených zvyšují, podle Vojtěcha jde stále o pozvolné nárůsty.

V současnosti se v běžný pracovní den prokáže nákaza u zhruba 700 až 900 lidí. Za pondělí přibylo 804 nově nakažených.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření ještě vlastně pořád platí

Domácí

Pokud nedojde k nějakému zlomu, bude podle aktuálních odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na konci října přibývat zhruba dva tisíce nakažených denně, vloni to v podobném období bylo až pětinásobně více.

Rozdíl oproti loňskému roku by se ale nárůst nakažených neměl promítnout do nemocnic. Podle ÚZIS by na konci října mohlo v nemocnicích ležet přibližně 500 pacientů s covidem, denní příjem do nemocnic zdravotničtí statistici očekávají okolo 30 pacientů.

Očekávané menší dopady na zdravotnická zařízení, než tomu bylo vloni, primárně souvisí s proočkovanosti populace, zejména rizikových seniorních skupin. Očkování proti covidu-19 má dokončeno již 5,9 milionu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám