Hlavní obsah

Jak si stojí vaše obec? Neočkovaní senioři nad 60 let převažují na 15 místech ČR

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku bylo ke konci září patnáct obcí s proočkovaností seniorské populace nad 60 let, která patří mezi zranitelné, nižší než 50 procent. Jak si v proočkovanosti stojí vaše obec, se můžete podívat v interaktivních mapách, které Novinky připravily na základě dat poskytnutých Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Článek

Vyšší míru proočkovanosti ve všech věkových kategoriích dlouhodobě vykazují velká města, kde je očkování pro občany dostupnější kvůli většímu počtu center. Naopak menší a odlehlá sídla mají proočkovanost menší, a to zejména ve zranitelných věkových skupinách nad 60 let.

Vyplývá to z dat ÚZIS, které mají Novinky k dispozici a zpracovaly je do interaktivní mapy v úvodu článku.

„Nízkou proočkovanost pod padesát procent hlásí u seniorů nad 60 let patnáct obcí z různých krajů. Minulý týden to bylo 19 obcí, takže se situace mírně zlepšuje,” uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek s tím, že jde o obce do zhruba 750 obyvatel.

Problém v odlehlých místech

Nejmenší číslo má obec Vyškovec ve Zlínském kraji, kde žije podle ÚZIS 30 seniorů starších 60 let.

Očkovat proti covidu se nenechalo 22 z nich, což odpovídá proočkovanosti 73,3 procenta.

Podobně si stojí například obec Chlumy na Plzeňsku, kde se naočkovalo jen 34,2 procenta seniorů, konkrétně z celkových 73 obyvatel v tomto věku vakcínu nedostalo 48.

„Problém s doočkováním seniorních skupin je zejména ve velmi malých a geograficky odlehlých sídlech,” míní Dušek.

V celostátním měřítku nemá podle ÚZIS očkování proti covidu 504 756 seniorů nad 60 let. Zhruba 88 tisíc z nich ale covid prodělalo a mají tak určitou formu ochrany. „Pravděpodobně nechráněných seniorů starších 60 let je tak asi 416 tisíc,” doplnil Dušek.

Naopak stoprocentní proočkovanost dané populace je v 62 obcích v Česku.

Nižší proočkovaností se dlouhodobě vyznačují spíše příhraniční regiony a tamní obce. Tomu odpovídají i data platná k 25. září týkající se proočkovanosti v obcích s rozšířenou působností (ORP), které zaštiťují menší samosprávní celky.

Z celkem 6254 ORP v České republice má nižší proočkovanost než 56 procent 616 z nich. Většinou se jedná o hraniční oblasti. Nejhůře si stojí Jablunkov, pod jeho působnost spadá dvanáct obcí, deset z nich má proočkovanost pod limitem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám