Hlavní obsah

Vojenský lékař chce vrátit vyznamenání NATO, ministerstvo mu je odebrat nemůže

Novinky, jas
Aktualizováno

Někdejší vojenský lékař a podplukovník v záloze Marek Obrtel se krátce před Vánoci obrátil otevřeným dopisem na ministra obrany a požádal jej o odnětí medailí z operací NATO, jichž se coby český voják zúčastnil. Severoatlantickou alianci označil za zločineckou organizaci. Resort se brání, že medaile odebrat nelze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Obrtel Novinkám sdělil, že ministerstvo obrany zatím jeho žádost nevyslyšelo. „Zatím ne, také čekám,” napsal v sms zprávě na dotaz, zda již resort zareagoval. Dopis prý poslal doporučeně a předpokládá proto, že se mohl zdržet v předvánočním shonu.

Ministerstvo ústy mluvčího Petra Medka potvrdilo, že je s celou záležitostí z médií obeznámeno, nicméně žádný Obrtelův dopis neobdrželo. „Nic jsme nedostali,” konstatoval Medek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odebrat medaile navíc podle resortu není možné. „Žádný takový institut není,” uvedl Medek, podle něhož může Obrtel medaile vrátit na krajském vojenském velitelství.

NATO prý rozpoutává konflikty

Obrtel, který v minulosti vedl záchrannou službu Pardubického kraje a momentálně působí u olomouckých záchranářů, mimo jiné v dopise napsal, že svým gestem chce „jednoznačně vyjádřit svůj naprostý nesouhlas s politikou USA, uplatňovanou vůči Rusku, zemím EU a všem svobodným a suverénním zemím světa.

V dopise někdejší velitel kontingentu 11. polní nemocnice na misi ISAF v Afghánistánu připomněl i další zkušenosti z řady vojenských misí včetně působení na generálním štábu české armády.

Ačkoliv byl podle svých slov především lékařem, postupem času prý pochopil, že „to, co dělá NATO, ale zejména USA, v mnoha zemích celého světa, je nejvyšší stupeň zvrhlosti a opojení mocí, ale především jde o účelově vykonstruované konflikty”. Aliance se prý pokouší uměle rozpoutanými konflikty destabilizovat země, které odmítají být vazaly USA.

Podpora Zemanovi i Putinovi

Lékař zároveň ocenil postoje prezidenta Miloše Zemana, který podle něj zastává objektivní pohled a například v rámci konfliktu na Ukrajině „nazývá věci pravými jmény”.

Zeman si proto prý zaslouží podporu proti „červeným kartám pražských kavárenských zaprodanců” i proti bruselským nohsledům. Stejnou podporu vyjádřil Obrtel v dopise i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi mimo jiné za zdrženlivost a nadhled, kterými prý reaguje na provokace, lži a nařčení, jimž podle jeho slov čelí.

Reklama

Výběr článků

Načítám