Hlavní obsah

Vojáci zůstávají na Šumavě a pomáhají se sněhem

Právo, Novinky, ČTK, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojsko pomáhá v Česku při odklízení sněhové kalamity. V pondělí byli vojáci nasazeni v Přední Výtoni na Šumavě, v Hlinsku na Vysočině, v Božím Daru v Krušných horách a také na Valašsku.

Článek

Třetina vojáků, kteří v pátek vyrazili s těžkou technikou na pomoc šumavským obcím, zůstane v terénu zřejmě až do středy. Zbývající se v pondělí večer vrátili zpět do kasáren.

"Práce jsme ukončili v Borových Ladách a Stožci na Prachaticku, odkud stahujeme vojáky i techniku. Deset našich mužů bude nadále pracovat v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, kde je situace vzhledem k množství sněhu stále problematická. Předpokládáme, že by mohli obec opustit do středy," řekl v pondělí Právu mluvčí praporu z Jindřichova Hradce Karel Mochar.

Přímo ve Výtoni je sice podle tajemníka obecního úřadu Martina Řepy hotovo, obec ale potřebuje ještě zprůjezdnit silnici k osadám Svatý Tomáš a Pasečná. "Jedná se o přibližně 15 kilometrů komunikací," uvedl Řepa.

Šumavské obce požádaly o pomoc armádu, protože místy až  třímetrové sněhové bariéry bránily běžné cestářské technice v odhrnování sněhu. Někteří pamětníci tvrdí, že tolik sněhu napadlo na Šumavě naposled před 40 lety. "Nebylo už kam sníh hrnout, bez vojáků bychom se v tomto případě neobešli," konstatoval Řepa.

Obtíže jsou na Jindřichohradecku a v Hlinsku

Zatímco ze Šumavy se vojáci už pomalu stahují, situace zůstává komplikovaná v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. "Kvůli hromadám sněhu jsou odříznuté přístupy do domů," vysvětlil mluvčí záchranného praporu z Jindřichova Hradce Karel Mochar. Vojsko tam poslalo nakladač a tatru. Další skupina vojáků bude podle něj odklízet sníh ze střechy zimního stadionu v Jindřichově Hradci.

Dalších téměř 50 vojáků pokračuje v odklízení nezvykle velkých přívalů sněhu v Hlinsku na Chrudimsku. O víkendu již zbavili metrových vrstev sněhu střechy zimního a plaveckého stadionu a nyní odklízejí další ohrožené objekty. Záchranné práce by měly skončit pravděpodobně v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihočechům musí se sněhem pomoci armáda

Situace způsobená neustálými přívaly sněhu se vyhrotila v pátek v jihočeské části Šumavy. Až dvoumetrové závěje tu odřízly některá obydlená místa zcela...

Výběr článků

Načítám