Hlavní obsah

Vojáci se starají o dětský domov na Frýdecko-Místecku, všechen personál onemocněl

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Všichni svěřenci Dětského domova blahoslavené Marie Antoníny Kratochvílové v Řepištích na Frýdecko-Místecku a devět z 10 tamních zaměstnanců má nemoc covid-19. Přišlo se na to při testování. Chod dětského domova proto zajišťují vojáci, personál je totiž v karanténě.

Foto: Krajské vojenské velitelství Ostrava

Celý chod dětského domova v Řepištích je nyní na vojácích.

Článek

„Roli pedagogů tam od 9. prosince plní dva naši vojáci. Oba jsou příslušníci Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Další čtyři vojáci ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice mají na starosti logistickou podporu a pomáhají s péčí o děti. Ti dorazili do dětského domova už o den dříve,“ informoval Martin Ogořalek z Krajského vojenského velitelství Ostrava. Dodal, že vojáci zde zůstanou zřejmě až do pátku 18. prosince.

„Ocitli jsme se ve zcela bezprecedentní situaci, kdy jsme kompletně museli zabezpečit úplný chod dětského domova včetně péče o svěřené osoby pod vedením jediného přítomného kmenového zaměstnance, a to paní ředitelky,“ popsal Richard Pasírbek, který v Moravské Třebové zastává funkci velitele čety-vychovatele.

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Koronavirus

Dodal, že po příjezdu do dětského domova byli všichni proškoleni paní ředitelkou Soňou Tarhoviskou. „Vzhledem k úrovni mentálního a tělesného postižení všech svěřenců, kdy si někteří neumí dojít ani sami na záchod, neumí mluvit, sami se najíst a podobně, je to pro nás všechny těžký úkol,“ doplnil Pasírbek.

„Za pomoc vojáků jsme moc vděční. Svého úkolu se ujali se ctí a opravdu dokážou nepřítomný personál zastoupit,“ uvedla ředitelka dětského domova Soňa Tarhoviská.

Reklama

Výběr článků

Načítám