Hlavní obsah

Vodoprávní úřad nekoordinoval odběry vzorků v Bečvě, zlobí se Brabec

ČTK, js

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) neodhalilo zásadní pochybení České inspekce životního prostředí při ekologické havárii na Bečvě. Inspekce byla na místě dvě hodiny po nahlášení havárie, práce na jejím odstranění má podle zákona řídit vodoprávní úřad, který podle ministra Richarda Brabce (za ANO) nekoordinoval odběry vzorků.

Foto: ČTK

Richard Brabec

Článek

Brabcovi i kontroloři MŽP dospěli na základě prověřovaných podkladů k závěru, že určování míst k odběru vzorků nebylo koordinovaně řízeno ze strany vodoprávních úřadů. Úřadům také chyběl přehledný a aktuální souhrn výustí do Bečvy, podle kterého by mohly účinněji zasahovat.

„Výsledek šetření jsem předal řediteli České inspekce životního prostředí. Přestože porušení zákonů ze strany inspekce nebylo prokázáno, požádal jsem jejího ředitele, aby některé dosavadní postupy inspekce bez prodlení zlepšila,” uvedl Brabec.

„Především, aby byl postup inspekce při zásahu u jakékoliv havárie formálně ukotven v interních předpisech inspekce. To je opatření nutné především pro vyjasnění úlohy inspekce u havárií a snadnější kontrolu postupů inspektorů v budoucnu,“ dodal ministr životního prostředí.

Rybáři zarybňují postižený úsek Bečvy

Domácí

Brabec zároveň uložil řediteli inspekce, aby dosavadní standardizované postupy při vyšetřování podobných havárií zapracoval do interních předpisů.

Současně by měly podniky spravující povodí velkých řek pravidelně aktualizovat seznamy výustí a měla by vzniknout i metodika pro vodoprávní úřady, která by ustálila postup při havárii.

Závažná ekologická havárie z loňského 20. září, kterou podle ČIŽP způsobily kyanidy, postihla řeku Bečvu v úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku a Přerovem. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám