Hlavní obsah

Vnitro už má čtyři varianty zákona

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o nutné úpravě volebního zákona znamená, že se na jeho nové podobě musí urychleně dohodnout Sněmovna i Senát. Ministerstvo vnitra jako správce voleb už připravilo jeho čtyři varianty. Předsedové parlamentních stran o nich mají jednat v úterý. Ve středu je představil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

První počítá se zachováním 14 volebních krajů, přičemž by se změnil pouze způsob přidělování mandátů. „Například tak, že by se počítaly z čísel za celou republiku. Tím by se stanovil počet mandátů pro politickou stranu a poté by se distribuovaly podle jednotlivých krajů,“ nastínil Hamáček.

Volby ohroženy nejsou, napsat se to dá za 14 dní, říká náměstek ministra vnitra

Domácí

Druhá varianta nemění dosavadní rozdělení země na 14 volebních krajů. Jen místo doposud používané d’Hondtovy metody, jejíž úprava vítězi voleb přidávala mandáty na úkor malých stran a znevýhodňovala kraje s malým počtem voličů, by se používala např. takzvaná Hareova kvóta. Ta je sice považována za jednu z nejjednodušších a nejproporčnějších metod, ale její nevýhodou je, že málokdy se jejím prostřednictvím rozdělí všechna křesla a zbylá se musí přerozdělit jiným způsobem.

DOKUMENT: Zrušení částí volebního zákona

Dokumenty

Třetí variantou je možnost sloučit malé kraje pro účely voleb do větších celků, které budou podobně velké. Takto jsou v Česku třeba sloučeny kraje do regionů soudržnosti (NUTS II), do nichž směřují peníze z rozvojových fondů EU.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

Čtvrtá předpokládá vytvoření jednoho volebního obvodu z celé republiky. Taková úprava by znamenala, že každá strana by měla jedinou kandidátku v celé zemi. Hamáček ji označil za „nejčistší“, ale pro ministerstvo vnitra nejkomplikovanější,“ podotkl šéf resortu.

Premiér Babiš zaútočil na Ústavní soud i Rychetského

Domácí

Podle Hamáčka se musí na klíčové otázce, jestli zůstane 14 volebních krajů, či ne, shodnout politici rychle i proto, že ovlivňuje přípravu stranických kandidátek. „Ústavní soud rozhodl, že máme jít směrem zrovnoprávnění voličů v jednotlivých krajích. Manévrovací prostor tak není příliš veliký. Rozhoduje se o tom, jakou techniku pro počítání hlasů zvolíme,“ prohlásil ministr.

Na základě politické dohody pak vnitro musí zákon sepsat a poslat do legislativního procesu. „Pokud bude ve Sněmovně vůle ke zkrácení lhůt, jsme určitě schopni stihnout to co nejrychleji, aby byla co nejméně ovlivněna volební kampaň,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám