Hlavní obsah

Vlček chce středeční schůzi, jinak s rezignací ještě počká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček se v pondělí nechal slyšet, že pokud nebude ve středu svolána schůze Poslanecké sněmovny, na níž chce odstoupit, hned tak se poslanci jeho rezignace nedočkají. Chce se prý podílet na jednání o novém premiérovi v případě, že vláda Mirka Topolánka v pátek nezíská důvěru.

Článek

Byl by to už druhý neúspěch v pokusu o sestavení vlády a právě třetího premiéra by vybíral předseda Sněmovny. Vlček byl ale v září zvolen s tou podmínkou, že po druhém neúspěšném pokusu rezignuje, aby to nebyl on, kdo premiéra vybere.

Vlček fakt, že chce vyčkat, až se strany na jméně případného třetího předsedy vlády dohodnout, zdůvodnil tím, že nechce, aby země měla vládu v demisi a současně neměla ani předsedu dolní komory.

Vlček ale prioritně chce na mimořádné schůzi rezignovat ve středu, současně navrhuje, aby se volil nový šéf Sněmovny a opět chce kandidovat. Koalice s tím nesouhlasí, protože Vlček by tím pak porušil slib rezignovat poté, co druhá vláda nedostane důvěru a on by měl vybírat premiéra.

Jak zněl Vlčkův slib

Strana, která získá funkci předsedy Sněmovny se zavazuje, že předseda Sněmovny rezignuje na svoji funkci nebo bude odvolán hlasy všech poslanců včetně poslanců vlastní strany zaprvé okamžitě po vyslovení důvěry nové vládě Sněmovnou po prvním pokusu a svolání schůze následující, zadruhé okamžitě poté, co je předsedou vlády jmenován kandidát stejné strany jako předseda Sněmovny a zatřetí odstoupí předtím, než by využil svého ústavního práva předložit prezidentu republiky nominaci na předsedu vlády.

Obě strany mají ve Sněmovně 100 hlasů, do poslední chvíle tak zřejmě nebude jasné, zda se schůze uskuteční - tedy že poslanci její program odhlasují. Je také možné, že Vlček sice rezignuje, ale poslancům se už nového předsedu, tedy opět Vlčka, nepodaří zvolit. Dolní komora tak zůstane bez předsedy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám