Hlavní obsah

Vládní pokus o reparát, protikuřácký zákon se vrací do Sněmovny

Praha

Vláda v pondělí znovu schválila protikuřácký zákon a návrh poslala zpět do Sněmovny poté, co minulý týden poslanci minulý týden normu zamítli i hlasy hnutí ANO. Kabinet chce, aby zákon platil od ledna roku 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Ministři v pondělí na jednání schválili nový návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který zapracovává i pozměňovací návrhy schválené v dolní komoře vyjma návrhu poslance Marka Bendy (ODS). Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Věřím, že zákon už v Parlamentu znovu nezhavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně, aby mohl začít platit od roku 2017," uvedl Sobotka na Twitteru.

Některým poslancům ANO v předchozím návrhu vadila možnost zavedení kuřáren v restauracích, kterou prosadil Benda. Vládní partneři si stěžovali na opakované porušení koaliční smlouvy ze strany hnutí a hovořili o podlehnutí tabákové lobby. Celá situace tak vyvolala ve středu roztržku v koalici.[celá zpráva]

Dýmky a elektronické cigarety povoleny

Návrh nyní obsahuje nově například i zákaz kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazeného ke kouření. Naopak v čajovnách bude možné kouřit vodní dýmky a v divadlech, kinech a sportovních halách elektronické cigarety.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Marek Benda.

Oproti původnímu vládnímu návrhu normy, aby ve zdravotnických zařízeních bylo kouření umožněno jen na vyhrazených vnějších místech, poslanci omezení kouření ve vnějších prostorech vypustili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám