Hlavní obsah

Vláda zůstává, odrazila i třetí pokus opozice o svržení

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Koaliční vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) ve středu ustála třetí pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Opozičním poslancům se nepodařilo shromáždit potřebných 101 hlasů, pro svržení vlády hlasovalo pouze 98 poslanců. Proti návrhu hlasovalo 101 zákonodárců. Novinky pro vás průběh jednání sledovaly on-line.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek při hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně

Článek

12:40 S opozicí hlasoval i nezařazený poslanec a bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý, kterého ČSSD vyloučila kvůli jeho hlasu pro Václava Klause. Za kabinet se naopak postavili další bývalí členové ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák.

12:40 S opozicí hlasoval i nezařazený poslanec a bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý, kterého ČSSD vyloučila kvůli jeho hlasu pro Václava Klause. Za kabinet se naopak postavili další bývalí členové ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák.

12:30 Opozice ve Sněmovně neuspěla s vyslovením nedůvěry vládě. Pro svržení kabinetu bylo 98 poslanců, proti bylo 101, chyběl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Řekli k hlasování ...
„Nevím, jestli vy jste čekali něco jiného, já nikoliv. To neznamená, že každé to hlasování, které se stalo už tak trochu koloritem, nebere čas k práci. Budeme si muset všichni zvyknou na to, že ta vláda má takto křehkou podporu a že to bude opozice standardně testovat a na tom není nic zvláštního,“ řekl po hlasování novinářům premiér Mirek Topolánek (ODS).
Předseda ČSSD Jiří Paroubek po neúspěšném pokusu svrhnout vládu prohlásil, že koaliční poslanci, kteří měli výhrady k vládě, nakonec dali přednost funkcím a příchylnosti k vládní koalici. Paroubek uvedl, že pokud bude vláda nadále pokračovat ve své „hazarderské politice střemhlavého letu“, může se další hlasování o nedůvěře konat za půl roku nebo třeba za rok. Lídr největší opoziční strany opět nechtěl konkretizovat, se kterými vládními poslanci se jeho strana snažila vyjednávat o podpoře při hlasování o nedůvěře.

12:13 Místopředseda Sněmovny ukončil rozpravu, za chvíli se bude se hlasovat.

12:10 Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že vláda nemá důvěru komunistů.

12:08 U mikrofonu vicepremiér Jiří Čunek. KDU-ČSL je v koaliční vládě, aby podpořila sociální reformy a ochránila znevýhodněné. Vláda podle něj pomáhá těm, kteří potřebují pomoc.

12:00 Mluví předseda klubu ČSSD Hašek. Kritizuje reformu veřejných financí, vláda také podle něj boří sociální smír v zemi. "Vládnete bez hledání společenské podpory," nařkl ministry. Vyjadřuje nesouhlas s vládním návrhem na majetkové vyrovnání s církvemi. Další útok na zelené (kvůli radaru) a tentokrát i na lidovce (kvůli poplatkům).

11:53 "Najděte odvahu a pošlete vládu do kytek," vzkázal Škromach koaličním partnerům ODS. "Řečeno slovy klasika: táhněte do háje!", řekl na adresu kabinetu.

11:42 Škromach řekl, že ODS podporuje Strana zelených, která nechce využít šance nabízené opozicí na předčasné volby, po kterých moci prosadit vlastní program.

11:33 "Vláda je legální, ale ne legitimní," uvedl Zdeněk Jičínský (ČSSD). Kritizoval i reformu veřejných financí, jejíž část týkající se nemocenské Ústavní soud zrušil.

11:26 Podle Sobotky je ČR rekordmanem v tempu zdražování. Daňová reforma přinesla vzrůst inflace.

:. S čím přicházeli poslanci na hlasování Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě.

11:18 Také další rebel ODS, poslanec Jan Schwippel, prohlásil, že nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě.

11:14 Topolánek vydává za své výsledky minulých vlád, uvedl B. Sobotka.

11:10 "Vláda Mirka Topolának škodí drtivé většině našich občanů a je ostudou naší země. Je taky přesčas a měla by odejít," řekl Rath.

10:48 Rath kritizuje privatizaci nemocnic ve Středočeském kraji. Vláda také podle něj nyní vztahuje ruce i na fakultní nemocnice, které chce převést do rukou soukromých vlastníkům. Poplatky ve zdravotnictví podle něj odporují Ústavě.

10:37 Rath: "Vláda Mirka Topolánka je převážně špatná". Kritizuje stav ve zdravotnictví.

10:33 Zaorálek řekl, že Bursík přečetl jen "bohapusté fráze".

10:29 U mikrofonu Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ptá se, jestli jsou zelení pro radar a proti poplatkům ve zdravotnictví. "Odejdou zelení z vlády, když se do vlády vrátil Jiří Čunek?" zeptal se Bursíka.

10:26 Bursík poděkoval Paroubkovi, že mu dal možnost představit výsledky vládnutí.

10:23 Vláda také schválila antidiskriminační zákon a ČR upevnila své postavení v NATO a EU, řekl Bursík.

10:14 Bursík vyjmenoval úspěchy v oblastech ochrany životního prostředí a zahraniční politiky.

10:10 Mluví vicepremiér Martin Bursík (SZ). Zelení vstoupili do této koalice kvůli reformám. Každá koaliční strana nese odpovědnost za koaliční vládnutí jako takové. Zmínil OECD, která pochválila ČR za reformy.

10:08 Filip řekl, že tato vláda nemá jeho důvěru. "Budu hlasovat se svými kolegy pro vyslovení nedůvěry," dodal.

10:05 Vystoupil předseda KSČM Vojtěch Filip. Kritizuje návrh zákona na vyrovnání s církvemi a reformu veřejných financí.

:. Předseda KSČM Vojtěch Filip kritizuje zahraniční politiku vlády: Nestálým členem RB OSN není Česká republika, ale Chorvatsko, jehož generály honí mezinárodní soud v Haagu kvůli válečným zločinům. Foto: Repro ČT24

10:00 Slova se ujal David Rath (ČSSD). "Vyměňte premiéra, abyste se za něho nemuseli stydět," řekl.

:. Místopředseda poslanců ČSSD David Rath při projevu před hlasováním o nedůvěře vládě. Foto: Repro ČT24

9:58 Paroubek uvedl, že Topolánek rozděluje společnost na demokraty a ty druhé. "Pro mě je naopak diskuze esencí demokracie," dodal.

9:56 Jan Morava z ODS: "Pouze pitomý řečník dokáže navodit pitomou situaci". Jan Pleva (ODS): "Pouze jste moralizoval a kázal ODS co má dělat".

9:54 „Jsem také fascinován způsoby mluvčího ministra zdravotnictví. Způsob, jak častuje politiky, to tady také ještě nebylo,“ obul se do Tomáše Cikrta.

9:47 "Je vám to jedno, chcete to přečíst?", zeptal se Zaorálek Topolánka, který se za jeho zády usmívá. "Vy se smějete, ale nejste tady jenom za sebe, V Evropě si dělají legraci z celé země," poznamenal.

:. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) opřel svou kritiku vlády o článek v bruselském týdeníku European Voice, který negativně hodnotil Topolánkovo chování.foto: Právo/Milan Malíček

9:45 Zaorálek se příhlásil s faktickou poznámkou. "Češi by se neměli stydět za Českou republiku, to by měl být minimální program," uvedl. Dodal, že v této chvíli evropská média informují ironicky o premiérovi a kriticky o ČR.

:. Zaorálek kritizoval také vulgární gesto premiéra Topolánka, které pro názornost neváhal zopakovat.foto: Právo/Milan Malíček

9:41 "Měl byste poděkovat předchozím vládam ČSSD. Až budete odcházet v roce 2010 ze Strakovy akademie, doufám, že nám alespoň podobné dědictví ponecháte," reagoval Paroubek.

9:39 Vláda odstraňuje zbytečnou byrokracii a reformuje policii. "Koalice demonstruje jasnou představu, jak vést zemi dál," řekl.

9:37 Vyzdvihuje regulační poplatky ve zdravotnictví, které vedou k úsporám v systému a ke zkvalitnění péče. Cituje také reformy v justici, které povedou k tomu, že soudci budou mít více času se zabývat rozhodováním. Zkracuje se rovněž délka soudních řízení.

9:33 Topolánek uvedl jako úspěch stabilizaci veřejných financí. Podařilo se také snížit počet pracovních neschopností, ve kterých byli Češi podle něj rekordmany v EU.

9:30 "Tak to bychom měli," reaguje Topolánek. Podle něj si vláda zaslouží důvěru, je to vláda dobrá a nejlepší z možných. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda klubu Michal Hašek a Paroubek se smějí.

9:28 Kritizoval také prezidenta Václava Klause a jeho názory na životní prostředí, které jsou podle něj ve světě zcela ojedinělé.

9:26 Rebelující poslanec ODS Juraj Raninec, který patří do platformy Vlastimila Tlustého, Novinkám řekl, že se nepřipojí k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu. "Nebudu hlasovat proti vládě," uvedl.

9:25 Kritizuje Topolánka, podle něj se neúčastní interpelací a uráží poslance. Jeho vláda ohrožuje sociální vrstvy s nejnižšími příjmy, na druhou stranu je ale schopna dát církvím bezmála 300 miliard Kč.

9:23 Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) je podle něj modřejší než někteří členové ODS. Nechápe ale ostatní členy lidovecké strany. "Dnešní hlasování je především o jejich svědomí," dodal. Podle dubnového průzkumu agentury STEM je 72 procent občanů nespokojeno s vládou, poznamenal.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek při projevu před hlasováním o nedůvěře vládě. FOTO: Repro ČT24

9:20 "Tato vláda byla, je a bude nelegitimní," řekl Paroubek. Hlasování o nedůvěře není podle něj jen folklórem. Uvedl, že poslanec ODS Vlastimil Tlustý by měl hlasovat proti vládě. "Ale Mirkovi Topolánkovi, jak ukazují naše analýzy, je všechno jedno," dodal. Pustil se také do zelených, citoval Ondřeje Lišku a Olgu Zubovou a jejich odpor k radaru.

9:15 Mluví předseda ČSSD Jiří Paroubek. Soc. dem. nechce institut nedůvěry nadužívat, vláda ale podle něj nemá "ani špetku sebekritiky". Kritizuje tzv. Kubiceho zprávu, která podle něj umožnila ODS vyhrát volby.

9:12 Na pořadu mimořádné schůze je jediný bod, hlasování o nedůvěře vládě. S návrhem přišlo 55 poslanců.

9:07 Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) zahájil schůzi.

Opozice potřebuje 101 hlasů

O určité nejednotnosti mezi vládními zákonodárci svědčí fakt, že tři poslanci ODS v úterý proti zbytku koalice prosadili odklad majetkového vyrovnání s církvemi. Přesto se vší pravděpodobností Topolánkův kabinet třetí pokus opozice o jeho sesazení ustojí. Poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který spolu s dalšími dvěma členy vnitrostranické platformy při jednání o církevním majetku hlasoval s opozicí, uvedl, že Topolánkův kabinet při jednání o nedůvěře "podrží".

K vyslovení nedůvěry je třeba ve dvousetčlenné komoře aspoň 101 hlas, opoziční ČSSD a KSČM mají dohromady jen 97 poslanců. Sociální demokraté sázejí na to, že by proti vládě mohl hlasovat i někdo z koalice. Doufali, že vládní tábor vnitřně rozloží také spory kolem církevního zákona.

Socialisté zveřejnili 12 důvodů, proč chtějí vyslovit vládě nedůvěru. Kabinet je podle ČSSD založen na korupci, ale přesto prý prosazuje řadu zásadních věcí, jako jsou změny ve zdravotnictví či umístění amerického radaru.

Dva pokusy, oba neúspěšné
První hlasování o nedůvěře proběhlo loni v červnu. Sociální demokraté hlasování iniciovali poté, co se jim nepodařilo prosadit konání sněmovní schůze, na níž se mělo jednat o případu lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka obviněného z korupce. Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 97 sociálních demokratů a komunistů. Proti byli koaliční poslanci a bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka - dohromady 101 poslanců.
Druhé hlasování o nedůvěře vyvolala opozice loni v prosinci. Sociální demokraté chtěli odchod vlády a předčasné volby. Podle socialistů republika zažívala vládní krizi, navíc prohloubenou korupční aférou kolem bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Proti návrhu sesadit vládu bylo tehdy 101 poslanců ze 198 přítomných. Opozice jich našla pouze 97.

Co ČSSD vytýká vládě

Socialisté zveřejnili 12 důvodů, proč chtějí vyslovit vládě nedůvěru.

Kabinet je podle ČSSD založen na korupci, ale přesto prý prosazuje řadu zásadních věcí, jako jsou změny ve zdravotnictví či umístění amerického radaru.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek také uvedl, že vláda nekomunikuje ani s veřejností, ani s opozicí.

Jeho strana kritizuje i nedávný návrat šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám