Hlavní obsah

Paroubek: pokusme se svrhnout vládu, neproděláme na tom

Právo, trj
PRAHA
Aktualizováno

Špičky ČSSD se dohodly, že v následujících týdnech podají návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Vyplynulo to na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru strany. Z projevu šéfa ČSSD Jiřího Paroubka je však zřejmé, že má hlavně jít o tah na efekt. Připustil, že hlasování nemusí mít úspěch, ale sociální demokraté na něm podle něj politicky neprodělají.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek namířil kritiku i do vlastních řad.

Článek

"Na žádném z předchozích hlasování o nedůvěře vládě jsme politicky neprodělali,“ řekl Paroubek a dodal: "Je zřejmé, že pokus svrhnout vládu nemusí mít úspěch.“

Projev Paroubek zakončil slovy, že je třeba udržet to, čemu Napoleon Bonaparte říkal "stálá strategická iniciativa“.

Už na pátečním zasedání předsednictva se objevily hlasy, že může jít o devalvaci hlasování o nedůvěře vládě. Opozice v tomto volebním období zkusila vládě vyslovit nedůvěru už dvakrát, ani jednou se jí to nepodařilo. Vedení ČSSD ale zformulovalo 12 důvodů pro to, aby se strana o svržení vlády pokusila znovu.

Dvanáct důvodů pro svržení vlády podle ČSSD
1. Vláda, která existuje jen díky politické korupci, prosazuje nevratné kroky, které existenčně ohrožují rodiny s nejnižšími příjmy
2. Vláda má vysokou nedůvěru ve společnosti. Nedůvěřuje jí 74 procent občanů podle průzkumu STEM pro ČSSD
3. Pohrdá parlamentní demokratickou diskuzí
4. Lhala v otázce schodku veřejných financí
5. Reformy ve zdravotnictví jdou proti zájmu většiny občanů
6. Reálné mzdy kvůli reformě veřejných financí klesají přesto, že pokračuje hospodářský růst
7. Vláda prosazuje radarovou základnu USA bez ohledu na názor většiny lidí
8. Vláda lavíruje kolem schválení Lisabonské smlouvy
9. Antisociální důchodová reforma vyhovuje pouze kapitálovým skupinám
10. Majetkové vyrovnání s církvemi je největší politická korupce v moderních dějinách
11. Do vlády se vrátil Jiří Čunek po kontroverzních rozhodnutích státního zástupce
12. Totální rozvrat bezpečnostních složek včetně policie

Vláda je podle prohlášení předsednictva ČSSD nebezpečná pro občany. "Je tedy nejvyšší čas zastavit její destrukční činnost,“ apelují špičky ČSSD na ÚVV.

Paroubek kritizuje vlastní stranu, ČSSD prý ztrácí obraz "frontmanů"

Písemná zpráva Jiřího Paroubka pro sobotní zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD obsahuje i kritiku do vlastních řad. Předseda připouští, že se snižuje náskok ČSSD před ODS v preferencích. Z Paroubkovy zprávy plyne, že příčina má být v nedůslednosti.

"Zdá se, že také ztrácíme poněkud obraz 'frontmanů' za zrušení asociálních poplatků ve zdravotnictví a nedostatečně kriticky reagujeme na populistické kroky lidovců a Strany zelených v tomto směru,“ stojí v textu, který má Právo k dispozici.

Zpráva předsedy tvrdí, že ČSSD zaspala při podepsání dohody s USA o zrušení víz pro občany ČR a při prosazování představ o reformě důchodového systému.

"Občanům se stýská po řadě sociálních a ekonomických opatření, která zavedly minulé sociálnědemokratické vlády (společné zdanění manželů, dětské a sociální přídavky apod.). Občané nás ale budou volit jen tehdy, když přesně řekneme, která z těchto opatření jsme schopni znovu obnovit v souladu s potřebou celkového zefektivnění sociálního a daňového systému,“ stojí ve zprávě.

Jako východisko šéf ČSSD vidí "vrátit se k běžné agendě radikální a konstruktivní kritiky politiky současné vlády“.

Kdo bude volit šéfa

Ačkoli příštího předsedu ČSSD budou volit začátkem příštího roku straníci přímo, není dosud zřejmé, o kolik voličů z asi 18 tisíc sociálních demokratů půjde. Mluvit o tom má v sobotu ústřední výkonný výbor (ÚVV).

Jeho členové dostanou podle informací Práva na výběr dvě varianty. Volit předsedu bude umožněno buď tomu, koho bude strana evidovat mezi členy k 31. prosinci 2008, anebo se podmínka členství vytyčí lhůtou 14 dní před zahájením volby.

Zdánlivě nevýznamný rozdíl může mít podstatné důsledky třeba v případě, že by do ČSSD náhle vstoupil větší počet příznivců některého z kandidátů. Pro zvolení předsedy je třeba alespoň padesátiprocentní volební účast.

"Zatím rozhodovat nebudeme, jen zahájíme debatu o návrhu volebního řádu. Osobně preferuji variantu členství ke konci roku 2008,“ sdělil Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

O tom, že kandidátem na předsedu ČSSD zřejmě nebude pouze Jiří Paroubek, lze slyšet často. "Jsem rozhodnut kandidovat v přímé stranické volbě na předsedu ČSSD. Termín je dán stanovami a kampaň by měla začít někdy na konci tohoto roku,“ uvedl na webu ČSSD Paroubek.

Jako o jeho soupeři nejčastěji členové strany mluví o místopředsedovi Zdeňku Škromachovi, spekuluje se ale třeba i o ambicích předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka či jiných.

S vyhlášením kandidatury však nikdo nespěchá. „Myslím, že to má čas,“ řekl Právu Škromach s tím, že napřed je třeba uspět v podzimních volbách.

Lhůta pro nominace pro krajské výbory i pro ÚVV by měla vypršet 1. prosince.

Reklama

Související články

ČSSD začala plánovat svržení vlády

Předsednictvo sociální demokracie v pátek vyzvalo poslanecký klub strany, aby začal připravovat kroky k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka...

Výběr článků

Načítám