Hlavní obsah

Vláda zřejmě prosadí mise i bez Paroubka, podrží ji lidovec Hovorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Mirka Topolánka nebude zřejmě potřebovat ČSSD ke schválení zahraničních misí na letošní rok. Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka bude na začátku února, kdy přijdou mise znovu na program Sněmovny, hlasovat s vládou, ačkoli je ze zásady proti vysílání vojáků do Afghánistánu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

Článek

"Není to ani tak kvůli vládě, ale kvůli těm lidem, kteří tam jsou. Pokud to někdo podává tak, že rychlé stažení vojáků by znamenalo jejich ohrožení, tak já nechci být ten, který bude označován, že ohrožuje naše vojáky,“ řekl v úterý Právu Hovorka.

Názor změnil hlavně proto, že uvěřil, že by překotný návrat mohl vojáky poškodit. "Já jsem mluvil s člověkem, který v té misi byl, a s dalšími, kteří znají vojáky z misí, a všichni mi říkali, že by bylo rozumné ty mise podpořit,“ podotkl Hovorka.

Před Vánoci, kdy se o misích hlasovalo poprvé, byl Hovorka proti. Ke schválení je potřeba 101 hlasů a pro hlasovalo 99 poslanců. Chyběl poslanec ODS Zdeněk Boháč. Pokud i s ním napříště bude koalice kompletní, k přehlasování opozice by jí Hovorkův hlas stačil. Na straně vlády jsou v tomto bodu i nezařazení Petr Wolf, Evžen Snítilý, Miloš Melčák, Jiří Schwippel a Juraj Raninec.

Premiér lanaří zelené

Topolánek se snaží obejít bez ČSSD – která spojuje podporu misí s tím, že senátoři ODS nebudou proti korekci zdravotních poplatků – a vyjednává i se dvěmi bývalými poslankyněmi zelených Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou.

Ty mají problém hlavně s prodloužením mise Trvalá svoboda, ve které je i stovka českých speciálních vojáků, kteří bojují v afghánských horách s tálibánci.

"My jsme o tom mluvili s premiérem, ten slíbil, že nám odpoví na naše dotazy a zajistí, že Trvalá svoboda skončí v průběhu roku 2009,“ řekla Právu Jakubková. Dodala, že to by mohlo vést k jejich podpoře.

Jakubková se Zubovou chtěly, aby se v prosinci o misích hlasovalo zvlášť, ale neuspěly, proto hlasovaly proti. "Uvidíme, jak bude ten materiál vypadat a je možné, že tato podmínka odpadne,“ uvedla Zubová.

Poslanci ČSSD na vládu nepůjdou

Sociální demokracie podle předsedy Jiřího Paroubka trvá na tom, že podpoří zahraniční mise české armády, jen pokud vládní koalice nezvrátí zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Odmítl přitom nabídku premiéra Mirka Topolánka, aby se zákonodárci ČSSD zabývající se bezpečnostní problematikou zúčastnili pondělního jednání vlády o misích.

Poslanci sociální demokracie potvrdili, že se na schůzi kabinetu nechystají. Ochotu jít na jednání projevil pouze senátor Jiří Dienstbier (za ČSSD).

Paroubek odmítl Topolánkovu kritiku, že jedná nezodpovědně, když mise nechce podpořit. "Naopak ten náš postup je velmi zodpovědný ke statisícům občanů této země, kteří v důsledku poplatků ve zdravotnictví, v důsledku navýšení náhrad na léky se dostali do situace, že se zhoršuje jejich zdravotní stav,“ řekl Paroubek.

"Pokud nám jde skutečně o životy vojáků v Afghánistánu, kde se dostávají do nebezpečných situací, tak pojďme začít mluvit o odchodu z této země,“ dodal. ČSSD podle něj názor nezmění,  pokud s ní nebude jednáno "o kompromisu širšího rozsahu“. 

Pozvánku na pondělní jednání vlády označil za Topolánkův pokus rozdělit ČSSD. "Sami ti představitelé, kteří by eventuálně mohli být vládou osloveni, se vyjádřili v tom směru, že očekávají, jaký bude výsledek případného jednání mezi předsedou vlády a předsedou sociální demokracie. Průhledný trik pana Topolánka nemá šanci,“ řekl Paroubek na dotaz Práva.

Poslanci ČSSD Právu potvrdili, že se na jednání vlády nechystají. Šéf sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD) označil takový formát jednání za nevhodný. Vychází ze zkušenosti staré rok a půl, kdy byl na jednání kabinetu k radaru. "Pokud by na jednání naši zástupci byli, hlasovat nemohou a pouze si vyslechnou informace. Na nějaké jednání je to naprosto nevhodné,“ řekl.

Předseda zahraničního výboru dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) Právu řekl, že účast nemá smysl ve chvíli, když ještě nedošlo k jednání mezi vládou a opozicí na nejvyšší úrovni.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Dienstbier se naopak nebrání na vládu jít. V Senátu už byl plán misí schválen. "O takových věcech je třeba diskutovat,“ řekl Právu. Pokud ale nepůjdou jeho sněmovní kolegové, ztrácí takový krok podle něj smysl. Je spíš pro to, aby byli pozváni šéfové klubů.

Anketa

Považujete za vhodné směšovat zahraniční vojenské mise s rušením poplatků?
Ano
17,5 %
Ne
82,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13101 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám