Hlavní obsah

Vláda upravila pravidla pro prodej alkoholu na trzích a s sebou

Novinky, jas, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda upravila opatření, které zakazovalo prodej alkoholu s sebou. Dotkne se to například točeného piva do džbánku či nákupu baleného alkoholu na vánočních trzích. Změnu kabinet avizoval v reakci na upozornění právníků, že opatření je diskriminační, neboť v obchodech bylo možné prodávat alkohol bez omezení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

O úpravě opatření informoval ve čtvrtek ráno po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Zákaz prodeje potravin k okamžité spotřebě, například langošů, na vánočních či jiných trzích stále platí, stejně tak není možné prodávat ve stáncích svařené víno. Vláda ale čtvrteční změnou nařízení umožnila, aby si lidé mohli na trzích či ve výdejních oknech restaurací zakoupit alkohol v láhvi.

Babiš: Prodej piva z hospody domů od zítřka povolíme

Ekonomika

„Na trzích, vánočních i farmářských, je zakázán provoz stravovacích služeb. Není cílem, abychom si na vánočních trzích koupili svařené víno a chodili s ním po náměstí, ale nebude problém koupit si například dárkovou láhev slivovice a odnést si ji domů,“ vysvětlil ministr. Totéž platí pro pivo ve džbánku nebo v PET láhvi, které si kupující odnese domů.

Změnu nařízení avizoval již ve středu premiér Andrej Babiš (ANO). „Úmyslem vlády rozhodně nebylo zakázat prodej piva s sebou, když si ho lidé chtějí vypít doma,“ řekl Právu.

Pivo v PET lahvi si domů vzít nesmíte, říká ministerstvo. Diskriminace hospod, reaguje právník

Ekonomika

Opatření bylo původně zamýšleno k omezení popíjení alkoholu na veřejnosti a shlukování se u stánků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám