Hlavní obsah

Vláda schválila kurzarbeit. Vyplatit může až 39 tisíc korun

Novinky, ber, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v úterý schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na tzv. kurzarbeit. Stát by tak měl zaměstnavatelům vyplácet dva druhy příspěvku na mzdy, a to ve výši 60 a 80 procent.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po jednání vlády

Článek

Vláda schválila, aby stát vyplácel zaměstnavatelům dva příspěvky na mzdy. Lidem v karanténě a na mzdy pracovníků uzavřených provozů poskytne 80 procent náhrady mzdy, a to do 39 000 korun. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent, a to do 29 000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

„Chceme, aby firmy nepropouštěly lidi. Je to signál firmám. Pomůžeme vám udržet firmu v provozu, tak abyste po skončení krizové situaci mohli znovu rozjet provoz,” uvedla na tiskové konferenci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podpora bude za období od 12. března až do konce dubna.

Osmdesát procent z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů bude stát vyplácet zaměstnavateli, který musel uzavřít svůj podnik či omezit jeho provoz kvůli krizovým opatřením či nařízené karanténě.

Státní příspěvek ve výši šedesáti procent pak bude vyplácen těm zaměstnavatelům, kteří kvůli koronaviru trpí hospodářskými potížemi. Konkrétně tak bude příspěvek vyplácet při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky.

Ministerstvo práce výdaje za dva březnové týdny spočítalo na 10,9 miliardy korun.

Vláda dá OSVČ jednorázově 25 tisíc, ale jen někomu

Ekonomika

Vláda také schválila jednorázový příspěvek pro OSVČ na hlavním i vedlejším pracovním poměru 25 tisíc korun, a to také od 12. března do konce dubna.

Odklad nájemného na půl roku

Podnikatelé podle návrhu budou také moci požádat o odklad nájemného až o šest měsíců, tedy do září. Dlužné nájemné budou následně moci splácet v dalším období, a to až dva roky. Havlíček chce návrh vytvořit do několika dnů a předložit to na vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám