Hlavní obsah

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Lubomír Popovič

Certifikáty o očkování proti covidu-19, nákaze či testu je možné stahovat od úterý 1. června na webu Očkovacího portálu občana (ocko.uzis.cz). Tzv. covid pas budou uznávat okolní státy a měl by lidem mimo jiné výrazně usnadnit bezpečné cestování.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečné cestování po EU má usnadnit digitální covid certifikát.

Článek

Jak získat covid pas a kde platí

O možnostech prokázání bezinfekčnosti informoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že stahování bude možné od úterý 1. června. Certifikáty jsou vydávány v rámci serveru Očkovací portál občana a zobrazit je lze i přes aplikaci Tečka.

Certifikáty bude podle Vojtěcha uznávat sedm okolních zemí:

  • Německo,
  • Rakousko,
  • Maďarsko,
  • Slovinsko,
  • Polsko,
  • Slovensko,
  • Chorvatsko.
Covid pas a certifikát: Je v tom rozdíl?
Pojmy Covid Pas (CovidPas), Digital Green Certificate či Zelený číselný certifikát označují to samé: certifikáty vydávané po 1. 6. Ty už splňují náležitosti, které na ně klade EU.

PŘEHLEDNĚ: Co je třeba mít při cestování po ČR a co při cestě do ciziny

Koronavirus

Bezinfekčnost lze doložit několika způsoby

V rámci epidemických opatření je na některých místech, kde dochází k setkávání lidí, vyžadován doklad o bezinfekčnosti. Covid portál tento systém nazývá O-N-T a definuje tři základní způsoby, jak se prokázat: dokladem o očkování, prodělané nemoci covid-19 či negativním výsledkem testu.

Aplikace Tečka

Nejnověji mohou lidé  využít k prokázání aplikaci Tečka, která je ke stažení na GooglePlay i v App Store. Je v ní možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou, je tedy praktická např. pro rodinnou dovolenou.

Aplikace mimo jiné zvládne také konverzi původní verze vakcinačního certifikátu do EU formátu. U certifikátů se také například zobrazuje, kolik času zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Lidé mohou očkování proti covidu či test prokázat aplikací Tečka

Domácí

Certifikát o prodělaném onemocnění

Jednou z možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících. To je podmíněno pozitivním výsledek PCR testu, na základě kterého pak praktický lékař potvrzení o prodělání nemoci vystaví (většinou za poplatek 100-200 Kč).

Výsledky testu jsou rozesílány také SMS zprávou či e-mailem, podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky či hygienických stanic by tak v rámci ČR mohl být uplatněn i tento způsob, kterým by pacient prokázal prodělání nemoci.

Riziko nákazy v prvních 10 měsících po prodělání covidu-19 je výrazně nižší

Evropa

Certifikát o výsledku negativního testu

Bezinfekčnost je možné prokázat také prostřednictvím testu. Že člověk nepředstavuje hrozbu šíření viru SARS-Cov-2, dokazuje buď negativní PCR test (maximálně 7 dní starý), nebo antigenní test (max. 72 hodin od testování).

Certifikát o prodělaném očkování

Tento certifikát je opět možné stáhnout z Očkovacího portálu občana a potvrzení vydávají na požádání i očkovací centra (při očkování u praktického lékaře je dobré se o vydávání předem informovat).

Foto: Novinky.cz

Certifikát vydaný po očkování proti covidu-19

V tomto případě je nutné splňovat podmínky závisející na typu použité vakcíny:

  • U dvoudávkových vakcín (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna) musí od první dávky uplynout min. 22 dní (po té době je už imunita organismu zvýšená). Zároveň ale nesmí od podání první dávky uplynout více než 90 dní. V případě, že jste již obdrželi i druhou dávku, nesmí od naočkování první dávkou uběhnout víc než 9 měsíců.
  • U jednodávkové vakcíny (Johnson & Johnson) musí od aplikace uběhnout nejméně 14 dní, ale ne více než 9 měsíců.

Imunita vůči koronaviru je na roky

Svět

Čestné prohlášení

Před vstupem do restaurace (či na zahrádku) či při návštěvě služeb a kulturních nebo sportovních akcí je možné jako „propustku” použít také čestné prohlášení (případně čestné prohlášení zákonného zástupce) o absolvování samotestu ve škole či v zaměstnání. Takový test s negativním výsledkem ale nesmí být starší než 72 hodin.

S prohlášeními o testech se bude podvádět, varuje iniciativa. To se dá se vším, míní Vojtěch

Domácí

Cestování a platnost certifikátu

Certifikáty vydávané v červnu již jsou v souladu se vzhledem a pravidly Evropské unie. Lze je pak využít při návštěvě restaurací či divadel, ale také při cestování do ostatních zemí EU a pro možnost využít ubytovací zařízení.

Certifikáty vydané před 1. červnem nemají podobu sjednocenou s pravidly EU. Je tedy potřeba vyzvednout si novou verzi, a to opět na webu Očkovací portál občana. Zde vyplníte své rodné číslo a číslo občanského průkazu. Přihlášení musíte ještě potvrdit SMS zprávou.

Další možností, jak certifikát získat, je skrze národní identitu (NIA) nebo prostřednictvím QR kódu starého certifikátu, po jehož naskenování se zobrazí unikátní URL pro stažení nové verze certifikátu.

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám