Hlavní obsah

Vláda provede čistku v dalších zdravotních pojišťovnách

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Personální průvan v orgánech zdravotních pojišťoven členy vlády v demisi pokračuje. Po už schválených výměnách prosazených ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nyní přišla s návrhy i ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

Článek

Do funkcí v dozorčích a správních radách ministryně navrhuje povětšinou své náměstky nebo poradce, kteří nahradí zčásti lidi dosazené dřívější šéfkou resortu Michaelou Marksovou (ČSSD) a také zástupce spojené se soc. dem. Výměna se má týkat všech sedmi dosavadních členů nominovaných resortem práce. Návrhem na personální změny, který se Právu podařilo získat, se má Babišova vláda zabývat příští týden.

Jen pro příklad: v dozorčí radě Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví by nově měla zasednout současná náměstkyně Němcové Marie Bílková. Tu v minulosti z funkce generální ředitelky úřadu práce odvolala právě Marksová a poté ji zaměstnal na svém úřadu tehdejší ministr financí, nyní premiér Andrej Babiš.

Bílková má nahradit Davida Pospíšila, který je spojen se soc. dem. Stejně jako třeba Zdeněk Seidel nebo Yvona Jungová. Oba rovněž své angažmá v orgánech pojišťoven mají už spočítané na dny.

Odměňování členů orgánů zdravotních pojišťoven je přitom na pojišťovnách, které výši stanoví ve svých každoročně schvalovaných plánech. Může se pohybovat v desítkách až stovkách tisíc ročně.

Kritika opozice

„Není sporu o tom, že za personální situaci v orgánech zdravotních zaměstnaneckých pojišťoven přímo odpovídá daný ministr, nicméně některé kroky, které činí ministři vlády bez důvěry, jsou podle mého předčasné,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle něj by připadaly v úvahu změny vynucené závažnými okolnostmi, jako třeba dlouhodobá nemoc či trestní stíhání. „Vláda by se měla víc soustředit na získání důvěry a pak má právo činit personální kroky v plném rozsahu,“ dodal.

Podle místopředsedy ODS, bývalého středočeského náměstka pro zdravotnictví Martina Kupky a exkolegy Němcové v kraji by měly být změny v orgánech pojišťoven prováděny na základě profesionálních schopností, protože za poskytování péče nesou pojišťovny klíčovou odpovědnost. Kupka nicméně Němcové přiznává, že se ve zdravotnictví velmi dobře orientuje.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek připomněl, že vláda v demisi má stejné pravomoci jako vláda s důvěrou Sněmovny, takže na personální změny má právo. „Na druhou stranu vidíme, že ANO se chová jako při nepřátelském převzetí státu a jako na nepřátelském území,“ okomentoval kroky vlády na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám