Hlavní obsah

Vláda posvětila odkup vepřína v Letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda na svém pondělním zasedání schválila odkup areálu vepřína v Letech na Písecku, kde v období druhé světové války stál romský koncentrační tábor. Na Twitteru to oznámil ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vepřín v Letech u Písku stojí na místě bývalého romského tábora

Článek

Areál velkovýkrmny vepřů vláda odkoupí od společnosti AGPI. Kabinet dal v červnu firmě nabídku, kterou před časem schválila valná hromada společnosti. Cena transakce nebyla zveřejněna.

O výkupu dlouhodobě jednal Chvojkův předchůdce Jiří Dienstbier spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

O nevhodnosti vepřína na místě, kde stával romský koncentrační tábor, se hovoří mnoho let. Nynější kabinet chtěl areál vykoupit ještě před koncem svého funkčního období.

Zařízení v Letech bylo zprovozněno v srpnu 1940 jako takzvaný kárný pracovní tábor. Podobné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu byly v obou místech zřízeny koncentrační tábory.

Od té doby do května 1943 prošlo táborem v Letech 1308 Romů, a to mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Z koncentračních táborů se nevrátilo asi 600 romských vězňů. Podle odhadů bylo nacisty zavražděno 90 procent českých Romů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám