Hlavní obsah

Z tábora v Letech se dochovaly i části velitelství a vstupní brány

Právo, Pavel Orholz

Části vstupní brány, budovy velitelství, ale také baráků, kde byly drženy ženy a dívky, odkryli v minulých dnech archeologové na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Tábor byl na konci druhé světové války vypálen, dochovaly se však i artefakty jako knoflíky nebo podkůvky do bot a korále.

Archeolog Pavel Vařeka vedl výzkum na louce vedle vepřína v Letech.

Článek

„Nálezy budou předány Muzeu romské kultury v Brně,“ upozornil archeolog Pavel Vařeka ze Západočeské univerzity v Plzni. Archeologové byli na louce vedle vepřína asi čtrnáct dní.

„To nejdůležitější z tohoto výzkumu je, že se tábor zachoval. My se tady už nebavíme abstraktně, ale ty historické události jsou zcela konkrétní. Díky některým archeologickým nálezům se jich můžeme doslova dotknout,“ konstatoval Vařeka.

Upozornil, že archeologové odkryli části objektů severozápadního okraje tábora. Na území vepřína, kde se nacházela většina tábora, nebádali. „Chtěli jsme udělat neinvazivní výzkum i na území vepřína, ale nebylo nám to umožněno,“ konstatoval archeolog. Během prohlídky nálezů upozornil, že tábor by měl být vyhlášen za kulturní památku.

Vláda hodlá areál vepřína odkoupit

Česká vláda v současné době jedná o výkupu vepřína s jeho provozovatelem, společností AGPI. Ve čtvrtek si zástupci obou stran předali nabídky k možnému odkupu. Konkrétní cena, ale zatím stanovena nebyla. [celá zpráva]

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci.  V lednu 1942 se tábor změnil na sběrny, v srpnu pak byl určen pouze pro Romy. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám