Hlavní obsah

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se v neděli sešla na mimořádném zasedání, aby rozhodla o případném rozvolnění opatření, která byla přijata v souvislosti s epidemií koronaviru. Česká republika se podle protiepidemického systému (PES) nachází ve čtvrtém stupni rizika. Tisková konference je plánována na 10 hodin.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Jelikož index rizika se v ČR již sedmý den nachází na úrovni odpovídající stupni 3, mohla by vláda rozhodnout „přepnutí” opatření na tento stupeň.

To by vedle opětovného otevření obchodů a provozoven služeb umožnilo znovu otevřít například stravovací zařízení, ale i další doposud uzavřené sektory.

Hlavně zodpovědně, shodli se experti po jednání se Zemanem na rozvolňování

Domácí

Zatímco v úvodu týdne byli vládní politici spíše optimističtí, v dalších dnech připouštěli, že ačkoliv se index rizika drží na hodnotách 3. stupně, čísla nově nakažených klesají pomaleji, než předpokládali a rozvolnění, které systém predikuje, není jisté.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO), jehož doporučení může být při rozhodování vlády klíčové, zdůrazňuje, že „PES není robot”. Při představování systému nicméně ministr zdůrazňoval jeho předvídatelnost.

PES ukazuje stále trojku. V pondělí by se mělo otevírat

Domácí

„Hlavním cílem nového hodnocení PES je především zvýšit čitelnost a predikovatelnost aktuální epidemiologické situace. Chceme, aby veřejnost měla představu, jaká je situace v jejich kraji a zda se mají připravit na rozvolňování, nebo zpřísňování zavedených opatření,” tvrdil Blatný.

Reklama

Výběr článků

Načítám