Hlavní obsah

Vláda omezí cestování do ciziny, další zpřísnění projedná dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu do konce března, uvedl ze středečního jednání vlády vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kvůli mutacím koronaviru také kabinet omezí cestování do některých zemí, například Brazílie či Jihoafrické republiky. O případném zpřísnění opatření v Česku kabinet zatím nerozhodl. V jednání bude vláda pokračovat ve čtvrtek.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

Vláda požádá Sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav v Česku skončit spolu s účinností tzv. pandemického zákona a nejpozději v sobotu 27. února

„Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o revokaci usnesení o ukončení nouzového stavu a o souhlas s prodloužením do 31. března,” napsal Hamáček ČTK.

Nouzový stav měl být nahrazen pandemickým zákonem, ten ale není za současného zhoršení epidemie podle premiéra dostatečný. Senátoři ho navíc ve středu vrátili do Sněmovny.

Pandemický zákon vrátil Senát poslancům, chce úpravy

Domácí

Jednání vlády začalo kolem 21:30 a skončilo před půl dvanáctou. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) v jeho průběhu na Twitter napsal, že stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům.

Stát firmám i živnostníkům přispěje na čtyři testy na pracovníka měsíčně

Domácí

„Každý zaměstnanec nebo živnostník získá příspěvek na čtyři rychlotesty/měsíc,“ napsal Havlíček.

Vláda také projednala nové ochranné opatření ministerstva zdravotnictví, které má reagovat na hrozbu zavlečení agresivnějších mutací koronaviru – brazilské a jihoafrické – na území České republiky. Od 26. února do 11. dubna budou mít Češi „až na neodkladné výjimky” zakázán vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací.

„Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe,” uvedl tiskový odbor vlády.

Češi budou mít zakázáno kvůli mutacím cestovat do Brazílie, JAR či na Zanzibar

Domácí

Kabinet měl řešit i zpřísňování opatření proti koronaviru na území Česka, před půlnocí ale mluvčí vlády uvedl, že kabinet o případném zpřísnění ve středu nerozhodl a že v jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18:00.

Ve hře by mohlo být podle informací Novinek úplné uzavření škol i pro první a druhé ročníky, omezení ubytování i pohybu kolem bydliště do 20 kilometrů.

Hamáček sdělil ČTK, že vláda má shodu na rozsahu protiepidemických opatření. Ve čtvrtek je rozpracují resorty a kabinet je představí také opozici.

Babiš: Hrozí totální katastrofa

Kabinet jednal už ve středu ráno. „Závěry dnešní vlády nejsou radostné. Situace je dramatická. Opatření musíme upravit či zpřísnit, pokud to neuděláme, příští dva týdny nás čekají obrovské problémy ve zdravotnictví,” uvedl dopoledne premiér Andrej Babiš (ANO). Covidových pacientů v nemocnicích, které jsou už tak na hraně kapacity, stále přibývá.

Situace jako nyní podle Babiše v České republice dosud nebyla a je nutné odvrátit „totální katastrofu”.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

Zástupci vlády jednali také odpoledne s členy poslaneckých klubů o jejich případné podpoře nouzového stavu i koronavirových opatření.

Minule Sněmovna delší nouzový stav odmítla a vláda ho nakonec vyhlásila na základě žádosti hejtmanů. Nyní má kabinet šanci, podporu by mohl získat u komunistů.

Místo konkrétních plánů Čau lidi, kritizují jednání s premiérem opozice i odbory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám