Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) měl na svém pondělním jednání upřesnit, kde všude budou muset lidé povinně nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě. Vláda se také měla vypořádat i s verdiktem Ústavního soudu o zrušení zákazu maloobchodního prodeje. Brífink po jednání Novinky nabídnou živě. Naplánovaný byl původně na 16. hodinu, nakonec by se měl ale odehrát až ve večerních hodinách.

TK po jednání vlády 22.2.2021Video: ČTK

 
Článek

K otázce povinných respirátorů ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) již dříve naznačil, že přísnější pravidla budou platit na místech, kde je větší koncentrace lidí, tedy například v MHD či obchodech.

Důvodem pro zpřísnění je zhoršující se epidemiologická situace. Například v neděli přibylo 4002 nakažených, což je o 1100 více než před týdnem.

V mnoha lékárnách jsou respirátory vyprodané, čeká se na dodávky dalších. Ceny v internetových obchodech jdou rychle nahoru. Lidé budou zřejmě muset počítat s velkými výdaji za tyto pomůcky navíc.

Respirátory jdou na dračku a z lékáren rychle mizí

Koronavirus

Vyostřená debata se na vládě očekávala u nákupu samotestů do škol, čímž má být podmíněn návrat žáků do tříd. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí večer uvedl, že vláda zakázku nezrušila.

Dodavatel samotestů byl vybrán meziresortní komisí pod vedením ministerstva vnitra, premiér Babiš ale následně zakázku i vítěznou firmu zpochybnil. Řekl, že bude požadovat zrušení tendru. Stát by podle něj měl testy koupit přímo od výrobce.

Podmínky nesplnil nikdo, dodavatel testů pro školáky se přesto měnit nebude

Domácí

Hamáček výběr hájil, konkurenční firmu podle něj komise vyřadila kvůli varování BIS i nestandardnímu nátlaku. Varoval, že pokud bude soutěž zrušena, do konce února se testy sehnat nepodaří, což by znemožnilo slibovaný návrat školáků.

Úprava opatření 

Tématem jednání má být i pondělní rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil omezení maloobchodního prodeje.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

Nález neznamená bezprostřední otevření maloobchodních prodejen. Soud totiž zrušil ustanovení z 28. ledna, to ovšem platilo pouze do 14. února.

Posléze vláda na základě dalšího nouzového stavu vyhlásila sice tatáž opatření. Jde technicky už o jinou normu, ÚS ale uvedl, že vláda by se rozhodnutím měla při vyhlašování dalších omezení řídit.

Ústavní soud dal částečně za pravdu stížnosti na volební zákon

Domácí

Nový volební zákon 

Sledovaným tématem pondělního jednání byla i otázka volebního zákona. Jeho novela vzniká kvůli zrušení části předpisu Ústavním soudem.

Politické strany se před dvěma týdny dohodly, že k jeho novele využijí poslaneckou předlohu KDU-ČSL, Hamáček ale od Babiše dostal za úkol předložit vládní návrh.

Vnitro nakonec připravilo dvě varianty předpisu. Podle jednoho návrhu by ČR tvořila jeden obvod a strany by měly jedinou kandidátní listinu, druhý zachovává 14 volebních krajů a mění způsob přidělování mandátů.

Jaká budou nová volební pravidla? Vláda schválila dva návrhy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám