Hlavní obsah

Vláda dá 600 miliónů pro horníky a Paskov bude těžit ještě tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžba v dole Paskov bude pokračovat ještě tři roky. Vláda v pondělí souhlasila s plánem, podle něhož přispěje stát 600 milióny korun na sociální program pro horníky a společnost NWR zajistí další provoz. Pomoc při útlumu bude ještě posuzovat Evropská komise.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

Prodloužení útlumu na tři roky dohodl počátkem dubna s majiteli dolu ministr financí Andrej Babiš (ANO) v reakci na záměr ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který navrhoval poskytnout na dvouletý útlum více než miliardu korun. [celá zpráva]

Z dohody vyplývá, že firma bude do konce roku udržovat minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. Během roku 2017 se počet zaměstnanců dolu může snížit na 1600.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dojednaná dohoda bude neplatná, pokud by dle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 USD za tunu. OKD si rovněž ponechává možnost provozovat Důl Paskov po roce 2017, pokud se tak rozhodne. Dohoda pozbývá platnosti i v případě, že čistý zisk dolu bude v průběhu nejméně čtyř po sobě následujících čtvrtletí v součtu kladný.

Společnost OKD, která čelí ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám