Hlavní obsah

Vítězem je Miloš Zeman

Aktualizováno

Je rozhodnuto. Obyvatelé Česka si v první přímé volbě zvolili za prezidenta Miloše Zemana. Všechny hlasy jsou sečteny s výsledkem 54,8% pro Miloše Zemana a 45,2% pro Karla Schwarzenberga. Úřadu by se nová hlava státu měla ujmout 8. března. K volbám přišlo 59,11% oprávněných voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman s herečkou Jiřinou Bohdalovou po vyhlášení výsledků voleb

Článek

19:13 - Oba kandidáti poděkovali ve vysílání České televize svým voličům. Schwarzenberg doufá, že spolupráce se Zemanem coby prezidentem bude pro něj coby ministra zahraničí lepší, nežli je s Václavem Klausem.

18:31 - Nově zvolený prezident Miloš Zeman dostal v Česku nejvíc hlasů v obci Proseč na Pelhřimovsku - přes 98 procent. Z 55 tamních voličů mu nedal hlas jen jeden.

Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga ve finále nejčastěji volili v Okoři u Prahy. Z 56 hlasů jich dostal 52, tedy téměř 93 procent.

Foto: Petr Josek, Reuters

Miloš Zeman na velkoplošné obrazovce před Pražským hradem

Zeman dostal podporu nad 90 procent zhruba v pětadvacítce obcí. Schwarzenberg zaznamenal takový výsledek jen v Okoři.

18:13 - Pražská Lucerna, kde se sešli příznivci poraženého kandidáta Karla Schwarzenberga, se po vyhlášení výsledků voleb ponořila do smutku. I přes zklamání se však postupně v klubu začal rozjíždět večírek. "Dneska se zlískám za Karla," nechal se například slyšet jeden jeho podporovatel.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Karel Schwarzeneberg v obležení svých příznivců a novinářů

18:11 - Věci veřejné věří, že Miloš Zeman "přijme silný mandát přímo zvolené hlavy státu jako příležitost sjednotit společnost, otupí současné sociální, politické napětí ve společnosti a napomůže kultivaci politické scény".  Strana to uvedla v tiskovém prohlášení.

17:52 - Nejvyšší volební účast byla v zahraničí, kam přišlo volit 72,29 procent voličů. Nejméně lidí si našlo cestu k urnám v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde byla účast 49,98, respektive 50,26 procenta.

17:35Veškeré okrsky jsou sečteny. Miloš Zeman získal 2 717 405 hlasů, což představuje 54,8 procenta. Karla Schwarzenberga podpořilo 2 241 171 voličů, což bylo 45,19 procenta. Volební účast byla 59,11 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky 2. kola prezidentské volby

17:15 - Ve volbě prezidenta zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, komentoval prezident Václav Klaus dnešní vítězství Miloše Zemana. Je prý hrdý na český národ, který nepodlehl mediální "protikampani". Klaus to uvedl na zahraniční cestě v Chile na dotaz Českého rozhlasu. [celá zpráva]

17:09 - Zbývá sečíst hlasy z posledního okrsku. Zeman získal 54,8 procenta, Schwarzenberg 45,19 procenta.

17:06 - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je potěšen výsledky prezidentské volby. Ocenil zejména zájem lidí o politické dění, který by měl podle něj vydržet až do příštích parlamentních voleb. Sobotka uvedl, že volby jsou dalším neúspěchem stávající vlády. Sobotka následně nabídl novému prezidentovi spolupráci.

17:04 - Karel Schwarzenberg (TOP 09) opět vyhrál prezidentské volby u Čechů hlasujících v cizině. Získal přes 84 procent hlasů, tedy o 3500 hlasů více než v prvním volebním kole. Jeho soupeř a celkový vítěz voleb Miloš Zeman vyhrál jen ve 14 ze 102 zahraničních okrsků.

16:51 -  Předseda KSČM Vojtěch Filip je rád, že v prezidentské volbě zvítězil Miloš Zeman jako kandidát, který není spojen se současnou vládní koalicí.

"Přeji mu, aby byl prezidentem všech občanů, aby pomohl zklidnit rozjitřené nálady. A jsem rád, že zvítězil ten, který není spojen s touto vládní koalicí, která u občanů zcela propadla," řekl Filip

16:48 -  Sečteno je 99,95 procenta okrsků. Zeman získal 54,8 procenta, Schwarzenberg 45,19 procenta.

16:44Nečas již je domluven na setkání s budoucím prezidentem. Zeman je podle něj standardní politik a proto věří, že bude ctít ústavní zvyklosti.

16:42 - Premiér Petr Nečas pogratuloval Miloši Zemanovi k vítězství. Poděkoval i Karlu Schwarzenbergovi. Premiér ocenil, že veřejnost projevila o volby zájem a našla si cestu k urnám.

"Miloš Zeman je logickým kandidátem," uvedl Nečas, který věří, že spolupráce vlády a prezidenta bude dobrá.

16:38 -  "Trochu matematiky by neškodilo," okomentoval Schwarzenberg slova Miloše Zemana o tom, že bude prezidentem "dolních deseti miliónů". Společnost je podle něj přece jen trochu více strukturovaná.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Neúspěšný kandidát Karel Schwarzenberg po zveřejnění výsledků voleb

Schwarzenberg potvrdil, že se bude znovu ucházet o post šéfa TOP 09.

16:36 - Podle Karla Schwarzenberga se volby rozhodly v posledních dnech. Volby podle něj ovlivnilo několik lží. Žádné kroky v tomto směru podnikat nehodlá. "Jistým pomluvám se čelit nedá," uvedl Schwarzenberg, který v pátek podal podnět policii kvůli lživým inzerátům, které se objevily v tisku.

16:35 -  Daniel Hůlka začal zpívat českou hymnu. Do sborového zpěvu se zapojil i Miloš Zeman, který byl zvolen prezidentem.

16:32 - Za nesériózní deníky označil Zeman ty deníky, jejichž šéfredaktoři vyzvou k podpoře jakéhokoliv kandidáta.

16:30 - Dcera Kateřina bude podle Zemana "neformálně první slečnou".

16:30 - Zeman podle svých slov nevezme na Hrad lobbistu Miroslava Šloufa, který se v sobotu objevil ve volebním štábu.

16:28 - "Dnešek je vítězstvím cele České republiky a jejích občanů, kteří si poprvé v historii sami vybrali novou hlavu státu," uvedl první místopředseda ČSSD Michal Hašek s tím, že vítá zvolení levicového prezidenta.

16:27 - "Gratuluji nový zvolenému prezidentovi CR Miloši Zemanovi. Těší mě, že voliči potvrdili levicové směřování země. To je pro sociální demokracii velký závazek a velká výzva do dalšího období," uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

16:25 - „Blahopřeji Miloši Zemanovi ke zvolení prezidentem republiky v historicky první přímé volbě prezidenta. Věřím, ze se Miloš Zeman nyní zasadí o zasypání příkopu, který rozdělil společnost v rámci kampaně pro druhé kolo. Věřím také, že bude prezidentem sjednocujícím a nadstranickým. Přeji vítězi voleb ve funkci hlavy státu nadhled a velkorysost," uvedla předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

16:22 - Podle Zemana to byla "zaujatá média", kdo přesvědčil nerozhodnuté voliče, aby jej podpořili.

16:21 - Zeman chce být prezidentem "dolních deseti miliónů". Nechce být prezidentem "kmotrovských mafií". Prezidentská kampaň podle něj "nebyla přes míru". "Teď je třeba klidnit situaci," uvedl Zeman. Kampaň podle něj byla mačem mezi Slavií a Spartou. „Teď nastupuje hra za národní mužstvo ČR,“ vyvolal Zeman další bouřlivý aplaus.

16:17 - Jako první věc chce Zeman složit prezidentskou přísahu, pronést inaugurační projev, navštívit vládu a pronést projev k parlamentu.

16:15 - "Budu se snažit být hlasem všech občanů," uvedl Zeman a poděkoval svému týmu. Jmenovitě poděkoval herečce Jiřině Bohdalové a dceři Kateřině, které jej na tiskovou konferenci doprovodily.

16:12 - Miloš Zeman za potlesku příznivců dorazil na tiskovou konferenci. "Ať žije Zeman," skandují jeho příznivci za zvuků fanfáry. Zeman poděkoval za hlasy voličů a ocenil Schwarzenberga, jemuž poblahopřál k "čestnému druhému místu".

16:10 - „Deset procent je jasný rozdíl, to uznávám,“ uvedl Schwarzenberg na tiskové konferenci. „Zachovali jsme si čest i v této porážce,“ uvedl. "Uvidíme se v lepších časech," uzavřel první povolební vystoupení.

16:08 - Karel Schwarzenberg na Facebooku poděkoval voličům a příznivcům. "Hrdý jsem na to, že nikdo z mého týmu nepoužíval lži a podpásové údery. Vítězi Miloši Zemanovi gratuluji a doufám, že se mu podaří býti prezidentem všech občanů," napsal Schwarzenberg.

16:01 - Zbývá sečíst poslední procento okrsků. Podpora Zemana je na úrovni 54,99 procenta, jeho soupeř má rovných 45 procent hlasů.

15:53 -  Po sečtení 98 procent okrsků má Zeman 55,15 procenta. Schwarzenberg 44,84 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky 2. kola prezidentské volby v krajích

15:50 - Sečteno je 97,62 procent okrsků. Zeman získal 55,21 procenta, Schwarzenberg 44,78 procenta.

15:48 -  Podle politologa Jana Bureše Zemanova kampaň a pojetí souboje o Hrad jako boj levice a pravice nakonec vyšlo. "Přiklonila se k němu města jako Olomouc či Pardubice a bylo vidět, se lidé na to slyší. Také výsledek v Praze byl dobrý. Schwarzenberg zase v posledním týdnu neměl tak výraznou kampaň," uvedl Bureš.

Příznivci Miloše Zemana oslavujíVideo: Novinky

15:47 - V Novém Veselí na Žďársku, kde má chalupu Miloš Zeman, k volbám přislo 874 voličů, kteří odevzdali 850 platných hlasů. 75,2% z nich volilo Zemana, 24,79% Karla Schwarzenberga.

15:41 -  V Praze zvítězí ve druhém kole prezidentské volby přesvědčivě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Bývalého premiéra Miloše Zemana (SPOZ) porazí o víc než třicet procent hlasů.

15:39 - Po sečtení 95 procent okrsků má Zeman 55,57 procenta hlasů. Schwarzenberg získal 44,42 procenta.

15:34 - Podle politologa Alexandra Tomského rozhodla ve volbě vágní, emocionální a podprahové argumenty. "Česká společnost je hodně plebejská a slyší na hlasy o cizincích a aristokratech. Zemana zase spíš považují za svého člověka a líbí se jim jeho zemitý smysl pro humor. Rozdíl mezi kandidáty je překvapivě velký, čekal jsem těsnější výhru Zemana," řekl Právu.

15:31 - Sečteno je téměř 92 procent okrsků. Zeman má 55,9 procenta. Politolog Tomáš Lebeda  tvrdí, že nejde o velké překvapení. "Ale pachuť té kampaně bude přetrvávat ještě velmi dlouho," míní politolog.

15:29 - Zemanovi příznivci ve volebním štábu skandují: "Už je to tady."

15:24 -  Karel Schwarzenberg ztrácí průběžně na Miloše Zemana 500 994 hlasy. Sečteno je 86 a půl procenta okrsků.

15:22 - V Sýkořicích na Rakovnicku, kde má trvalé bydliště Karel Schwarzenberg, tento kandidát zvítězil. Získal 58,94 procenta, Miloše Zemana volilo 41,05 procenta voličů. Z 286 odevzdaných hlasů, byl jediný neplatný. Ten hodil právě Schwarzenberg.

15:21 - Mezi voliči  v zahraničí vede Schwarzenbrg

15:19 -  Po sečtení 85 procent okrsků má Zeman 56,4 procenta. Schwarzenberg 43,59 procenta.

15:17 - Volební účast se prozatím pohybuje na úrovni 58,2 procenta.

15:14 - Zbývá sečíst posledních 20 procent okrsků. Zeman si udržuje náskok 56,63 procent. V rámci krajů vede Schwarzenberg pouze v Praze.

15:11 - Po sečtení 75 procent okrsků má Zeman 56,78 procenta. Schwarzenberg zatím získal 43,21 procenta.

15:06 -  Sečteno je 70 procent okrsků. Zeman si udržuje podporu 57 procent hlasů.

15:04 - Po sečtení 65 procent okrsků je Zemanův zisk 57,12 procenta. Schwarzenberg má 42,87 procenta.

15:00 - Sečteno je 60 procent. Zeman má 57:28, Schwarzenberg 42,71 procenta.

14:58 - V Praze má Schwarzenberg po sečtení čtvrtiny hlasů podporu přes 65 procent.

14:55 - Po sečtení poloviny hlasů má Zeman 57,62 procenta. Schwarzenberg 42,37 procenta.

14:52 -  sečteno je 45 procent hlasů. Schwarzenberg má 42 procent, Zeman 57,99 procenta. Podíl neplatných hlasů setrvává na hranici půl procenta.

14:48 -  Po sečtení 35 procent hlasů má Zeman 58,41, Schwarzenberg 41,58 procenta.

14:44 -  Je sečteno 30 procent hlasů. Zeman vede se ziskem 58,67 procenta.

14:42 - Po sečtení čtvrtiny hlasů má Zeman  58,89 procenta hlasů.Hlasy pro Schwarzenberga zvolna narůstají.

14:40 - Sečteno je zatím více něž 3500 okrsků. Volební účast se zatím pohybuje kolem 56 procent.

14:39 - Po sečtení pětiny hlasů si Zeman udržuje náskok. Zatím získal 59,31 procenta.

14:33 - Sečteno je 15 procent hlasů. Zeman získal 59,53, Schwarzenberg 40,46  procenta.

14:32 - Po sečtení deseti procent hlasů má Zeman 59,74 procenta, Schwarzenberg 40,25 procenta.

14:29 -  Po sečtení sedmi procent hlasů je poměr hlasů pro Zemana stále 60:40.

14:27 - Po sečtení 4,5 procenta okrsků si Zeman udržuje náskok. Zatím mu průběžné výsledky přičítají zisk 60 procent hlasů.

14:26 - Počet platných hlasů se zatím pohybuje kolem 99,5 procenta

14:24 - Po sečtení více než dvou procent si Zeman stále udržuje vedení. Jeho zisk kolísá kolem 60 procent hlasů.

14:22 - Zeman má po sečtení  zhruba 200 okrsků z necelých patnácti tisíc zhruba 60 procent.

14:20 - Prozatím je sečteno kolem šesti tisíc hlasů.

14:19 - Sečteno je  0,32 procent okrsků. Zeman zatím získal více než 60 procent hlasů.

14:16 - Přibývají další sečtené okrsky. Zatím vede Zeman, kterému dalo hlas přes 57 procent voličů.

14:15 - V prvním sečteném okrsku zvítězil Karel Schwarzenberg. Získal 56,41 procent.

14:11 - Do štábu Miloše Zemana dorazil šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil.

14:10 -  Prezidentský kandidát, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil krátce před uzavřením volebních místností do paláce Lucerna v centru Prahy. Při příchodu do Lucerny Schwarzenberg poznamenal, že v případě jeho vítězství se oslavy v paláci protáhnou. Výsledky čeká s napětím.

"Díkybohu jsem se dneska dobře vyspal," prohlásil kandidát. Těsnému výsledku podle něho vše nasvědčuje. Když prohraje, bude prý muset utěšovat své stoupence.

14:07 - V sobotu přišlo k volbám v Karlovarském kraji zhruba deset procent voličů. „Blížíme se k 50% volební účasti,“ uvedl půl hodiny před uzavřením volebních místností mluvčí na karlovarské radnici Jan Kopál. „Ráno nechodil k urnám téměř nikdo, ale okolo poledne se to přeci jenom zvedlo. Očekávání z pátku, kdy účast slibovala další nápor i v sobotu, tak rozhodně nebyla v Karlových Varech naplněna,“ dodal Kopál.

14:06 - Do sobotních 13 hodin byla účast v Praze 6 na úrovni 64 procent, oznámil mluvčí radnice Adam Halmoši.

14:05 - Podle místopředsedy ČSÚ Stanislava Drápala může sčítání hlasů mírně pozdržet i počasí. Jak připomněl, některé okrsky jsou od sběrných míst vzdálena i 25 kilometrů.

14:03 - První průběžné výsledky by se mohly objevit zhruba za půl hodiny.

14:02 - Volební štáb Miloše Zemana je umístěn v Top Hotelu Praha na Chodově. Před 14 hodinou se začali scházet Zemanovi příznivci, dorazil například šéf  SPOZ Vratislav Mynář, ale také lobbista Šlouf, o kterém Zeman tvrdil, ze se od něj odstřihl. Dostavil se i senátor Vladimír Dryml. Občerstvení je odlišné od prvního kola, zabijačkové pochutiny nahradily řízečky nebo dortíky s nápisem Z.

14:00 - Volby skončily, začíná sčítání hlasů.

13:52 - Do volebního štábu Miloše Zemana v Praze přijel lobbista a bývalý komunistický funkcionář Miroslav Šlouf. Ten se odmítl bavit s novináři a odešel do uzavřené části volební centrály.

13:50 - Za deset minut se uzavřou volební místnosti a druhé kolo přímé prezidentské volby skončí.

12:35 - Kolem 11:00 dosáhla volební účast přibližně 50 procent. Velký zájem o volby hlásí například Praha či Ústecký kraj, ale i obce u lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy. Někde však dnešní volební účast negativně ovlivnilo ranní mrazivé počasí.

12:10 V Plzeňském kraji je v sobotu ve většině volebních okrsků účast nižší než v pátek. Právu to potvrdila například členka komise z devadesátého třetího okrsku v centru Plzně.

Srovnatelná situace byla také na Modravě na Klatovsku, kde odvolilo 40 z 65 voličů. „Dalších 174 lidí využilo voličského průkazu,“ řekla Právu předsedkyně komise Anna Šmítková s tím, že páteční problémy s nedostatkem hlasovacích lístků v sobotu nepokračovaly.

12:00 - Na jižní Moravě odvolilo dosud necelých padesát procent voličů. Největší účast přitom zatím byla v obci Ochoz na Tišnovsku, kde už hlas odevzdalo osmdesát procent lidí. Nejmenší volební okresek - vojenský újezd Březina na Vyškovsku, kde jsou trvale žijící pouze tři voliči - má v urně zatím 15 volebních lístků. Mimo bydlících totiž se totiž k volbám přihlásili další na voličský průkaz.

11:56 - Bez problémů zatím probíhá druhé kolo prezidentské volby v Olomouckém kraji. „Žádné nemáme hlášeny. Asi vše probíhá, jak má a doufám, že to tak i zůstane,“ řekla Právu v sobotu dopoledne Marie Mazánková z krajského úřadu. Ve většině jednotlivých okrsků podle zjištění Práva mělo v půl jedenácté odvoleno přes padesát procent občanů.

11:43 - Facebookový profil kandidáta Karla Schwarzenberga se údajně stal terčem hackerského útoku. Uvedl to David Gaydečka ze Schwarzenbergova volebního týmu. Ze sociální sítě Facebook dnes zmizelo několik událostí, které kandidáta podporovaly. Dohledat tak nelze třeba událost Jdu volit Karla v druhém kole, ke které se přihlásilo 170.000 lidí. Správce Facebooku slíbil případ prověřit.

11:37 - Mluvčí Ministerstva vnitra Pavel Novák potvrdil, že úřad zatím nezaznamenal žádný falešný voličský průkaz. Vyvrátil tak i podezření o hlasování na neplatný voličský průkaz, který zkoumala volební komise v Havlíčkově Brodě. Na možné kopírování voličských průkazů upozornil v pátek volební tým prezidentského kandidáta Miloše Zemana.

10:39 - Účast ve druhém kole v některých jihočeských obcích už prý překonala hranici 100 procent. Jsou to především místa v blízkosti lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy. Komise se na nápor připravily a mají dost hlasovacích lístků.

Foto: David Veis, ČTK

Hlasovací místnosti zažívají nápor lyžařů s voličskými průkazy. Na snímku Lipno nad Vltavou.

"My jsme raději předešli tomu, co se stalo na Modravě," uvedl starosta šumavské Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. Právě v nedaleké Modravě na Klatovsku v pátek volební lístky došly a obec si je musela půjčit. Podle Václava Vostradovského devět z 10 lidí, kteří k urně na Kvildě přicházejí, volí na voličské průkazy.

Hranici 100 procent překonala další šumavská obec Nové Hutě. Je tam registrováno necelých 100 voličů a k urnám jich už k dnešní 09:00 přišlo 101. "Ale 74 z toho bylo na voličský průkaz," řekla členka volební komise Věra Tomášková.

10:27 - Městští strážníci i státní policie řešila v sobotu dopoledne incident v jednom z volebních okrsků v Jaroměři. Muž tu chtěl volit, ale původně předpokládal, že bude volit jinde, proto si zažádal o voličský průkaz. Omylem ho však spálil. Podle volebního zákona byl už vyškrtnut z volebního seznamu v místě bydliště a musí volit kdekoliv jinde právě pouze s tímto voličským průkazem.

10:17 - V sobotu dopoledne se k volebním urnám v Karlovarském kraji trousili spíše jednotlivci. V pátek dosáhli v Karlových Varech zhruba 40% volební účasti.

10:10 - Volební komisaři včera na Havlíčkobrodsku prověřovali pravost dvou volebních průkazů. Podle člena Státní volební komise Václava Henycha ale nezjistili, že by byly falešné. Henych to potvrdil České televizi.

09:51 - Volební komisaři dostanou za prezidentskou volbu stejně vysokou finanční odměnu, jakou obdrželi třeba loni při posledních senátních volbách. Pokud byli při obou kolech, získají minimálně 1500 korun.

09:41 - Zájem o hlasování po otevření volebních místností zatím nebyl příliš velký. Volební komisaři očekávají, že lidé začnou víc chodit po desáté hodině dopoledne.

09:14 - V Praze 6 se druhého kola prezidentských voleb v pátek zúčastnilo 50% voličů. Prvního kola se zúčastnilo 45%.

08:07 - Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí. Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí. Vyplývá to z informací zastupitelských úřadů.

Nárůst zaznamenali i na ambasádě ve Washingtonu, kde volilo 124 lidí. V Chicagu hlasovalo 68 lidí. V Los Angeles na západním pobřeží Spojených státům pak dorazilo asi 60 voličů.

Více lidí přišlo odevzdat svůj hlas i v kanadském Torontu. Podle Petra Pospíšila z tamního konzulátu jich bylo 95. Neodradila je ani třiceticentimetrová sněhová nadílka. Pouze na ambasádu v kanadském hlavním městě Ottawě sužovaném silnými mrazy dorazilo méně voličů než před 14 dny.

Speciál VOLBA PREZIDENTA 2.kolo

08:01 - Komise ve volebních místnostech přivítaly první zájemce o hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám