Hlavní obsah

Vinaři mají problém, hrozny začínají hnít

Právo, miv

V lepším případě rozbahněná pole, v horším případě pod vodou. Zemědělce trápí počasí. Na polích zůstává ještě nemalá část porostů kukuřice, počasí zkomplikovalo i sklizeň cukrovky. Technika se k plodinám nedostane. A o úrodu se obávají i vinaři.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vinař Jiří Maděřič kontroluje stav hnijícíh hroznů v rozbahněné vinici.

Článek

„Je podzim, ne léto. Nejsou vedra, voda se bude ztrácet z krajiny pomalu,“ míní po obhlídce zaplavené krajiny na Hodonínsku místostarosta Strážnice Walter Bartoš (ODS). Další deště v pátek pak znamenaly opětovné zhoršení situace.

Problémy mají také vinaři. Ne všichni stačili dostat do sklepů hrozny z letošní úrody.

„Ve vinicích mám ještě asi dvacet procent letošní úrody,“ řekl Právu vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Podobně jako jiní chtěl nechat část hroznů dozrát na optimální cukernatost. Teď mu visí na keřích révy ve vinici, kam se s technikou nedostane. „Může se stát, že polovina hroznů opadá, polovina shnije. Ale doufám, že se tento scénář nenaplní,“ míní.

Velká voda hrozí dál. Moravu upouštějí do lesů, hasiči postavili zábrany

Domácí

I když vinaři vláhu pro vinice všeobecně vítají, současná situace ohrožuje úrodu. Uzavřené bobule se novým přídělem vláhy nalévají a praskají, úrodu pak o to více ohrožuje hniloba. Snaha o kvalitní, sladké a dokonale vyzrálé hrozny se tak může vinaři vymstít. Maděřič stejně jako mnozí další teď vyhlíží zlepšení počasí, aby mohl hrozny sklidit. K tomu je zapotřebí, aby mohl do vinic s technikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám