Hlavní obsah

VIDEO: Stovky demonstrantů narušily dopravu v centru Prahy

PRAHA
Aktualizováno

V podvečer se na protest proti podpisu smlouvy sešly stovky lidí na Václavském náměstí v Praze a po 19. hodině se vydaly směrem na Hradčanské náměstí. Demonstranti při pochodu omezili dopravu v centru metropolena.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Účastník protikomunistického odboje Milan Paumer (vlevo) hovoří s maskovaným anarchistou

Článek

Během neohlášeného pochodu zablokovali jeho účastníci na několik desítek minut dopravu postupně na Národní třídě, na Smetanově nábřeží i v Letenské a Nerudově ulici.

Cestu na Úvoz a Radniční schody jim blokovali těžkooděnci, stejně jako vstup z Hradčanského na Loretánské náměstí, kde se v jednom z paláců konala recepce na počest americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové.

Aktéři shromáždění vyzývali vládu k demisi, premiéra Mirka Topolánka nazývali lhářem, nešetřili ani americkou ministryni.

Účastníci demonstrace byli vyzbrojeni již tradičními transparenty, novinkou na nich byl nápis "Kondolence Rýžová". Řečníci kritizovali, že se americká ministryně s odpůrci základny odmítla sejít, konkrétně s předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD).

:. Demonstranti proti radaru na Václavském náměstí.foto: Právo/Petr Hloušek

Mezi aktivisty byli komunisté, zelení, anarchisté nebo Jan Neoral, starosta obce Trokavec, v jehož blízkosti má radar stát. Nechyběli ani předseda KSČM Vojtěch Filip, exministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, ale ti jen přihlíželi.

K incidentu došlo odpoledne u Černínského paláce. Když ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová opouštěla po podpisu česko-americké smlouvy o radaru sídlo českého ministerstva zahraničí, k výjezdu z ohrazeného parkoviště přiběhlo šest anarchistů a začali ji urážet. K hloučku se vydal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Po něm jeden z anarchistů hodil rajče.

Anarchisté volali u Černínského paláce na americkou ministryni i velmi vulgární výrazy. Někteří se ale drželi slušného slovníku. „Nechceme tady americké radary a žádnou cizí velmoc, co nás bude ovládat,“ řekl útočník, ale nechtěl prozradit jméno.

:. Rajče, které odpůrci zřízení radarové základny protiraketové obrany USA v ČR hodili v Praze po ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi.foto: ČTK/Doležal Michal

„Rád bych věděl, jestli jste zaměstnaní a umíte číst. Velmi by vám pomohlo, kdybyste si o politice USA něco přečetli,“ pustil se s ním do výměny názorů bývalý spolubojovník bratří Mašínů Milan Paumer, jenž podpořil aktivisty pro radar.

:. Účastník protikomunistického odboje Milan Paumer (vlevo) hovoří s maskovaným anarchistou na demonstraci na podporu i proti podpisu dohody o zřízení radarové základny protiraketové obrany USA v ČR.foto: ČTK/Doležal Michal

Na podporu radaru se úterý před Černínským palácem v Praze, sídlem ministerstva zahraničí, sešla také desítka demonstrantů. Všichni, včetně svolavatele Jana Šinágla, nesli v rukou americké vlajky.

Stovky lidí v Praze demonstrovaly proti radaru

Protestní akce v Praze začaly už ráno, kdy aktivisté Greenpeace vyvěsili před pražské letenské kyvadlo velký transparent s motivem terče.

Podepsaná dohoda vstoupí v platnost, pokud ji schválí český parlament a podepíše prezident. V parlamentu zatím koaliční vláda Mirka Topolánka nemá pro projekt jistou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám