Hlavní obsah

Ruský generál v ČR: radar nechceme, ale bombardovat kvůli němu nebudeme

Novinky, jov
PRAHA

Ruský expert na protiraketovou obranu generál Jevgenij Bužinskij se domnívá, že plánovaný americký radar a rakety v Polsku jsou namířeny proti Rusku. Hrozbu ze strany Iránu, kterou argumentují zastánci radaru, označil za neopodstatněnou. Uvedl to v úterý v Lidovém domě, kam ho pozval stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulinský.

Foto: Václav Jirska, Právo

Ruský generál Jevgenij Bužinskij

Článek

Ten na úvod připomněl, že v případě radaru mají Rusové mnoho výhrad. „O nich je třeba diskutovat a nebagatelizovat je,“ uvedl Hulinský.

Rusko podle něj hraje významnou roli při zajišťování evropské a globální bezpečnosti. Bužinskij pak sdělil hlavní důvody, proč se Rusku nelíbí umístění radaru v Česku a raket v Polsku. „Poprvé v historii rozmisťují blízko našich hranic elementy své strategické triády,“ upozornil.

Rusko se podle něj domnívá, že protiraketová obrana je namířena proti němu. To také zástupci této země sdělili Američanům. „Dokazovali jsme jim, že poziční rajóny protiraketové obrany jsou namířeny proti Ruské federaci,“ uvedl Bužinskij. Odmítl v této souvislosti argument, že deset raket, které mají být v Polsku, nejsou žádnou hrozbou proti deseti tisícovkám ruských raket.

USA a Rusko totiž podle Bužinského snižují na základě Moskevské dohody své arzenály a v Rusku jsou tak nyní zhruba dva tisíce hlavic. Rusové se také domnívají, že USA se s protiraketovou nezastaví v Česku a Polsku. Podle Bužinského bude následovat Velká Británie nebo Nizozemí.

Rusko nic drastického neplánuje

Generál uvedl, že Rusko neplánuje v případě umístění radaru nějaká drakonická protiopatření. „Nebudeme druhého strašit. Nemáme plány nikoho bombardovat,“ prohlásil. Bužinskij odmítl také další argument zastánců radaru a to iránskou hrozbu.

Tu označil za naprosto neopodstatněnou. „Irán nemá ani politické, ani technické a průmyslové možnosti, aby měl raketu dalekého doletu nebo mezikontinentální raketu,“ řekl. Považoval by za paradoxní, kdyby Irán zaútočil na EU, se kterou má obrat zahraničního obchodu 54 procent.

Prezident Václav Klaus se proti americkému radaru v ČR nestaví.

„Argument, že vedení Iránu je tlupa muslimských fanatiků, samozřejmě nemůžeme brát v potaz,“ dodal Bužinskij. Připustil, že se Irán snažil získat příslušné technologie pro konstrukci raket, tomu ale podle něj bylo zabráněno kontrolami. „Máme informaci, že Irán se snažil získat kritické technologie, ale nepodařilo se mu to,“ řekl k tomu.

Bužinskij míní, že Irán chce zkonstruovat svoje rakety, jejich cílem ale podle něj bude vždy Izrael, nikoliv tedy Evropa nebo USA. Bužinskij také odmítl tvrzení amerického generála Henryho Oberinga, že radar bude pro ČR výhodný. „Je poměrně naivní, že vám USA předají jakékoliv kritické technologie,“ prohlásil.

Exposlanec ČSSD generála kritizoval

V debatě, která poté vypukla, se bývalý poslanec ČSSD Miloš Titz do Bužinského opřel. „Omezovat zájem Iránu jenom vůči Izraeli bych považoval za velmi nebezpečné,“ varoval. Připomněl, že před druhou světovou válkou se také evropské státy domnívaly, že se Adolf Hitler spokojí se střední Evropou. Připomněl, že Rusové jsou stejně jako Češi křesťané, zatímco Iránci muslimové.

Reklama

Výběr článků

Načítám