Hlavní obsah

Vichřice v jižních Čechách vyvracela stromy

Právo, Novinky, pno,fk, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v pátek varovali před silnými dešti a možným zvyšováním hladin řek. Varování platí do sobotního odpoledne pro Karlovarský a Ústecký kraj. Déšť má doprovázet i silný vítr. Vichřice spolu se silným deštěm zatím napáchala největší škody v Českých Budějovicích a na Jindřichohradecku, kde vyvracela stromy.

Článek

"Českými Budějovicemi se přehnala bouřka se silným větrem, která poté pokračovala na Jindřichohradecko. V Českých Budějovicích byla zasažená část města Čtyři dvory. Hasiči vyjeli ke čtyřem spadlým stromům a větvím," řekla Novinkám mluvčí Jihočeského kraje Vendula Matějů.

"Vichřice pak porušila neobydlenou budovu bývalých kasáren, ze které strhla několik plechů, které hasiči posléze odklízeli. Na Jindřichohradecku zasahovali hasiči zatím třikrát, také u spadlých stromů," uvedla Matějů.

"Zaznamenali jsme několik spadlých stromů přes komunikace, zranění ale naštěstí žádná nebyla," řekla Novinkám mluvčí Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Ohrožené kraje zatím bez potíží

V krajích, pro které platí varování hydrometeorologického ústavu, je zatím stav klidný. Krátce po šesté hodině večerní se pro Novinky oba mluvčí krajů shodli, že v jejich krajích zatím pouze slabě prší a nic vážného se neděje.

Během následujících 24 hodin očekávají meteorologové v severozápadních Čechách trvalé deště, které zasáhnou zejména horské a podhorské oblasti. Napršet může až 50 milimetrů srážek. Kromě deště se také zvýší rychlost větru.

Vzestup hladin řek hrozí zejména v povodí Ohře a Bíliny, kde by mohl být dosažen i první stupeň povodňové aktivity. Hrozí rozvodnění toků, zatopení sklepů a níže položených míst.

Naděje na příští týden

Od neděle by se počasí na celém území mělo zlepšovat, v příštím týdnu se můžeme těšit na babí léto.

"Teploty se budou pohybovat od osmi do jednadvaceti stupňů a kromě tradičních podzimních ranních mlh nás čeká pěkné počasí jen s občasnými srážkami," řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Krušné hory jsou v mlze

Krušné hory zahalily mlhy s deštěm. Podle stanice plzeňského hydrometeorologického ústavu v Šindelové fouká slabý vítr a nic dramatického z mraků nehrozí.

"Střed tlakové níže se začíná vyplňovat a tím skončí deštivé počasí. Už během zítřka se počasí umoudří a odpoledne by se mělo ukázat slunce. A bude tepleji, mezi 13 - 17 stupni.

V neděli už by opět mělo nastat babí léto, které vydrží až do čtvrtka," řekl Právu pracovník meteorologické stanice Rudolf Kovařík. V Karlovarském kraji je půda schopna dešťové srážky pohltit. Za posledních 24 hod. napršelo něco málo přes 11 mm. "Důvody k panice tedy v žádném případě nevidím," uzavřel meteorolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám