Hlavní obsah

Věž pro Palacha doputovala ze Sydney do Klatov

Právo, Jiří Šolc

Sochu, která připomíná čin Jana Palacha, který se v lednu roku 1969 upálil na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy, představil v úterý v Klatovech sochař Václav Fiala.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Socha Věž pro Jana Palacha v Klatovech.

Článek

Ten dílo nazvané Věž pro Jana Palacha začal tvořit před třemi lety. Socha se záhy stala ústředním motivem výstavy v australském Sydney nazvané Celebrating 30 Years of Freedom.

Ve Všetatech uctili památku Jana Palacha u jeho rodného domu

Domácí

„Moje představa, aby socha stála na samém kraji útesu nad oceánem, tak aby za ní byla pouze modrá hladina a nekonečné nebe, se naplnila. Tak se stalo, že oceán a nebe se staly součástí sochy a umocňovaly její poslání,“ uvedl Fiala.

Foto: archiv Václava Fialy,

Socha Věž pro Jana Palacha v Austrálii.

Následně socha putovala přes celou Austrálii až do města Perth na pláž Cottesloe. „Tam byl záměr instalace dotažen k ještě větší dokonalosti, když sochu osadili na úzký kamenný mys zasahující hluboko do moře. A všude doprovodný text objasňoval, kdo byl Jan Palach,“ vysvětlil sochař.

Pandemie pouť přerušila

Podle něj měla socha poté putovat na pražskou náplavku, ale tento plán přerušila pandemie. „Proto jsem požádal město Klatovy, zda bych ji mohl vystavit na místě, kde byla socha Antonína Zápotockého. Mám radost, že místo sochy komunisty může v Klatovech stát připomínka právě Jana Palacha,“ dodal sochař.

Fiala začal tvořit sochu v roce 2018, přesně 50 let po Palachově upálení. „Velmi mě to zasáhlo a věděl jsem, že musím něco vytvořit. Nadýmám se pýchou, že žiji ve stejné zemi, kde žili tak velcí lidé,“ objasnil Fiala.

Živá pochodeň měla probudit společnost. Od sebeupálení Jana Palacha uplynulo 53 let

Historie

Socha i on sám si ale vysloužili i negativní ohlasy. „Někteří lidé kritizují, že tomu nerozumí a že v tom ten odkaz nevidí. Já říkám, že je to moje osobní vyjádření,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám