Hlavní obsah

Ve Všetatech uctili památku Jana Palacha u jeho rodného domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všetaty

Starosta Všetat Robert Sokol a místostarosta Luboš Klobása (oba Náš městys) ráno uctili památku Jana Palacha. U památníku v jeho rodném domě ve Smetanově ulici zapálili svíčku a položili věnec. Pietní akt se letos kvůli pandemii koronaviru nekonal.

Foto: Jaroslav Beneš, ČTK

Svíčky hoří 16. ledna 2021 u památníku Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku. Student Jan Palach se před 52 lety upálil na protest proti situaci ve společnosti po srpnové okupaci z roku 1968.

Článek

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se upálil v roce 1969 na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Zapálil se 16. ledna v horní části Václavského náměstí v Praze. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel.

„Já si myslím, že jsme to rozumně vyhodnotili a vzhledem k situaci v místě, kdy nám opravdu nakažení přibývají, tak jsem rád, že tady není nic hromadného, že si to připomeneme v tomto komorním duchu,” řekl ČTK Sokol.

Živá pochodeň měla probudit společnost. Od sebeupálení Jana Palacha uplynulo 53 let

Historie

Starosta s místostarostou byli první, kdo u Palachova památníku zapálil svíčku. Oba se následně přesunuli na místní hřbitov, kde je hrob rodiny Palachových a kde dříve ležely Palachovy ostatky, které nyní spočívají na Olšanských hřbitovech. Na hrobě zapálili další svíčku, i zde byla jejich svíčka jediná.

Palacha připomíná na hřbitově ve Všetatech také pomník s názvem Pocta Janu Palachovi, který vytvořil akademický sochař František Janda, odhalen byl v roce 1994. Nachází se nedaleko vchodu. U něj leželo několik starších svíček, ráno ale nehořela žádná.

Zájem ze strany veřejnosti o památník Jana Palacha podle Sokola je. „Přitáhne nám to sem lidi, kteří by sem jindy nepřijeli. Zájem je, od doby, co se to otevřelo, tak sem lidé chodí a doufám, že se jim ten památník líbí,” řekl Sokol.

Před padesáti lety vzplála čtvrtá živá pochodeň

Domácí

Národní muzeum otevřelo ve Všetatech Palachův památník v říjnu 2019. Jeho součástí je rodný dům Jana Palacha i nová budova s multimediální expozicí.

Rodný dům byl předělán, prochází jím takzvaná hrana zla, která se symbolicky zastavuje o stůl, jenž je poctou Palachově rodině. Hranu tvoří velký kovový hranol. Okna budovy jsou zatemněná, ven lze nahlédnout jen malými špehýrkami, symbolizují oddělení rodiny od společnosti.

V druhé, nově postavěné části památníku, jsou autentické předměty, které měl s sebou Jan Palach 16. ledna na Václavském náměstí ve chvíli, kdy se zapálil. Jsou zde i multimediální obrazovky s historickými fakty a souvislostmi. V expozici je také posmrtná maska Jana Palacha, kterou vytvořil sochař Olbram Zoubk včetně sochy zvané Jan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám