Hlavní obsah

Velké dilema. Je to přínosné, ale od začátku nešťastné, řekl Rakušan k Farského stáži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan nepovažuje rozhodnutí poslance Jana Farského odjet na osmiměsíční stáž do Spojených států za šťastné. Ještě před několika dny přitom akcentoval především přínos, který bude mít studijní projekt v rámci Fulbrightovy nadace pro Farského i hnutí STAN.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Farský (vlevo) a Vít Rakušan (oba STAN)

Článek

„Nepovažuju to za šťastné, ale říkal jsem to od začátku jemu i na stranické půdě. Pro mě tohle rozhodně šťastné není,” řekl Rakušan v pátek ve vysílání Radiožurnálu.

„Byl jsem jako předseda postaven před velké dilema. Byl jsem před těžkou volbou, která nebyla moje, ale byla primárně Jana Farského – buď přijít o velmi zkušeného poslance, s nímž samozřejmě chci spolupracovat, přijít o svého prvního místopředsedu, což je pro mě samozřejmě velmi složité, anebo prostě si říci, že takového člověka do budoucna nebudeme potřebovat,” popsal dilema ohledně Farského kandidatury v okamžiku, kdy se o studijní pobyt ucházel.

O žádné dilema tady přitom nejde, řešení by přineslo jednoduché rozhodnutí Farského, které lze učinit během několika minut.

Je to podvod. Slož mandát, vyzval Farského Kalousek

Domácí

Když se objevila informace, že Farský hodlá na několik měsíců odjet studovat do USA, komentoval Rakušan tento krok smířlivě.

„Vnímám to jako velký přínos nejen pro jeho profesní růst, ale i pro naše hnutí. Lidi, kteří se nad budoucností Evropy dokážou zamýšlet z pohledu vizí, budeme potřebovat, pokud chceme směřování EU skutečně smysluplně ovlivňovat. Myslím, že by byla škoda, aby se kvůli tomu vzdal čtyřletého mandátu, tento postoj sdílí i předseda vlády Petr Fiala,” sdělil v této souvislosti Rakušan Novinkám.

Farský: Podvodem na voličích by bylo, kdybych odstoupil

Domácí

Již tehdy si byl zjevně vědom možné kontroverze, kterou Farského rozhodnutí ponechat si mandát a vědomě absentovat při práci ve Sněmovně, může způsobit.

„Jestli toto rozhodnutí přijmou i voliči Jana Farského, to ukážou další volby. Já věřím, že ano,” odtušil Rakušan ke kauze, které se pochopitelně okamžitě chopila sněmovní opozice a která se nezamlouvá ani části stoupenců koalice, neboť Farský svým krokem porušuje i koaliční smlouvu, kterou hnutí STAN před loňskými sněmovními volbami uzavřelo s Piráty.

Farský stáží v USA porušuje koaliční smlouvu

Domácí

Poslanec avizoval, že v případě potřeby se bude vracet do Čech. „V případě zásadního hlasování, které by vyžadovalo mou osobní přítomnost, kdykoli přiletím zpět,” uvedl Farský.

Poslanec kvůli zdlouhavým debatám, které předcházely hlasování o vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS), odložil svůj odlet do USA. Zda již odletěl, Rakušan podle svých slov neví.

Arogantní. Obrovská chyba. Kde je ta slibovaná změna? Politologové trhají Farského na kusy

Domácí

Nejasné bude i fungování poslanecké kanceláře, kde by poslanci měli být pravidelně k dispozici voličům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám