Hlavní obsah

Věk pro vdovský a vdovecký důchod se od roku 2010 zvýší

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trvalý důchod po zemřelém manželovi nebo manželce budou mít lidé od roku 2010 nárok později než dnes. Věková hranice, kterou musí pozůstalí splnit, se totiž začne posouvat spolu s prodlužováním věku odchodu do starobního důchodu.

Článek

Zatímco nyní mají ženy na trvalý vdovský důchod nárok od 55 let, od ledna 2010 jim bude muset být minimálně 58 let a dva měsíce. U mužů se ke stejnému datu potřebný věk zvýší ze současných 58 let jen o dva měsíce.

Tím se minimální věk potřebný pro vznik nároku na trvalý vdovský a vdovecký důchod u žen a mužů srovná na stejnou úroveň a v dalších letech se bude zvyšovat každý rok u žen i mužů vždy o dva měsíce s tím, že věk se postupně prodlouží u obou skupin až na konečných 61 let. Výsledných 61 let bude platit poprvé pro ročník 1965.

Počítá s tím schválená novela zákona o důchodovém pojištění, která nabude účinnosti od ledna 2010. Dosud neměl růst věku potřebného pro nárok na starobní důchod na přiznání trvalého vdovského nebo vdoveckého důchodu žádný vliv.

Dočasný vdovský a vdovecký důchod, který náleží jen jeden rok po smrti manžela či manželky, se tímto opatřením nijak nezmění. Změny se nijak nedotknou ani těch, kteří podmínky pro trvalý vdovský či vdovecký důchod splní před lednem 2010.

„Je to v souladu s obecným principem zvyšování důchodového věku. Změna je potřebná nejen vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji a dosažení finanční udržitelnosti základního důchodového pojištění, ale i z hlediska rovnosti mužů a žen v sociálním zabezpečení,“ stojí v důvodové zprávě novely, kterou připravil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Věk lze splnit do šesti let od úmrtí

Stejně jako nyní získají trvalý pozůstalostní důchod dodatečně i ti, kdo potřebné věkové hranice dosáhnou do šesti let od úmrtí partnera. Během prvního roku budou pobírat jako dosud dočasný důchod, na který mají nárok všichni, nezávisle na věku nebo výši příjmu.

„Pokud do pěti let od chvíle, kdy jim tento roční důchod doběhne, dosáhnou potřebného věku, pozůstalostní důchod jim opět oživne,“ upřesnila hlavní metodička České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Helena Pelikánová.

Zatímco nyní se toto „oživnutí“ nároku na pozůstalostní důchod týká žen ovdovělých ve 49 letech, nebo později a mužů v 52 a více letech, od roku 2010 na něj budou mít nárok jen lidé starší. Ženám i mužům bude muset být v den úmrtí manžela nebo manželky alespoň 52 let a dva měsíce a tato hranice se bude každý rok o další dva měsíce zvyšovat až na konečných 55 let.

Pro ty, kdo ovdoví ještě v roce 2009, budou ale platit dnešní pravidla i tehdy, když jim roční pozůstalostní důchod doběhne až po prvním lednu 2010. „Vdovské nebo vdovecké důchody, které budou přiznány před 1. lednem 2010, budou moci být obnoveny při dosažení věku 55 let u žen nebo 58 let u mužů i tehdy, pokud nárok na ně zanikne až v roce 2010,“ potvrdila Pelikánová.

Výše důchodu beze změny

Vdovy a vdovci musí o pozůstalostní důchod vždy žádat, a to jak o ten trvalý, tak o důchod roční a jeho případné oživení. Nevadí ale, když to udělají o něco později. „Nárok na dávku se nepromlčuje nikdy. Vyplacena ale může být maximálně tři roky zpětně. Od ledna 2010 bude zpětně vypláceno dokonce až 5 let, “ doplnila Pelikánová. Nárok na důchod však vdovy nebo vdovci ztratí, jakmile se znovu provdají či ožení.

Výpočet výše vdovského nebo vdoveckého důchodu se nemění. Ten činí 50 procent procentní výměry důchodu zemřelého manžela nebo manželky, na který měl, nebo by měl nárok ke dni úmrtí. Pokud ale pozůstalý současně pobírá i starobní důchod, tato částka se upravuje. U vyššího z obou důchodu mu zůstane celá, u nižšího se krátí na polovinu. Základní výměra důchodu, nyní 2170 korun, je přitom vyplácena vždy jen jednou.

Ke konci loňského roku ČSSZ vyplácela 590 056 vdovských a 92 099 vdoveckých důchodů, dohromady tedy 682 155.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám