Hlavní obsah

Vedení středočeského města projelo referendum, které mu musel nařídit až soud

Novinky, Alžběta Trousilová

Ve středočeském městě Lysá nad Labem, kde žije necelých 10 000 lidí, se na začátku října konalo pro město klíčové referendum, zda prodá či neprodá byty, které vlastní v sousedních Milovicích. Byty jsou nerekonstruované, nájmy vynášejí málo a peníze jsou potřeba přímo v Lysé. Prodání se tedy jeví jako logický krok. Ovšem obyvatelé města přesto jednoznačně rozhodli: Neprodávat. Ovšem ne u každého byl důvodem tohoto rozhodnutí zájem o osud bytů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lysá nad Labem

Článek

Uskutečnění referenda dlouho bránilo vedení města, které prodej bytů prosazuje. Podle něj hrozilo, že výsledek ohrozí investiční plány.

A hlasování předcházela dlouhá právní i lidská bitva. Fakticky o jeho konání rozhodl až krajský soud poté, co město odmítlo referendum vyhlásit. A to i přesto, že v petici, která jej požadovala, se pro jeho konání vyslovil dostatek lidí.

Soud rozhodl, že požadavek na referendum je oprávněný, otázka srozumitelná a vyhlásil jeho konání na termín 2. a 3. října.

Vedení města, v němž vévodí ČSSD a ODS, ještě podalo kasační stížnost kvůli údajně špatně položené otázce. Ta ovšem neměla odkladný účinek. Nejvyšší správní soud rozhodl, že otázka: “Souhlasíte s tím, aby byty v Milovicích ve vlastnictví města Lysá nad Labem zůstaly i nadále majetkem města a nebyly prodány?”, je v pořádku a pro občany srozumitelná.

Kraj plánoval zastavět mokřad v Lysé nad Labem, ochránci jej chtějí vykoupit

Domácí

A referendum bylo. Přišlo 45,3 procenta voličů, čímž se splnila jedna ze zákonných podmínek, aby byly výsledky pro město závazné. Limit je účast 35 procent.

Samotný výsledek hlasování byl ještě přesvědčivější, pro to, aby byty zůstaly v majetku města, se vyslovilo 77 procent lidí. V přepočtu tak pro hlasovalo 33,7 procenta oprávněných voličů, zákon stanoví limit 25 procent. Město, které se referendu dlouho bránilo, tak byty prodat nesmí.

„K volbám přišli především ti voliči, kteří se vyslovili pro zachování bytů v Milovicích v majetku města,” vysvětluje si výsledek starosta města Karel Otava (ČSSD).

Místostarosta Jiří Havelka (ODS) řekl, že město chtělo byty prodat především proto, že výnosy z nich jsou asi 10 milionů ročně, což je při jejich hodnotě 640 milionů velmi málo. Navíc potřebují rekonstrukci. „Město Čelákovice byty v Milovicích úspěšně prodává a investuje peníze na svém území,” uvedl pro Novinky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Panelové domy v Milovicích. Některé vlastní město Lysá nad Labem.

Město peníze, které by prodej větší části bytů vynesl, chtělo proinvestovat na svém území v mnoha projektech. Například opravách místních silnic, stavbě sportovní haly, rozšíření mateřské školky, vybudování kulturního centra.

„Počítali jsme s prodejem bytů, který by trval několik let. Na rozjeté projekty máme vlastní zdroje a pro případ potřeby připravujeme úvěr,” popsal starosta, jak se nyní budou projekty financovat.

Čím argumentovalo město pro prodej
je potřeba finance na současný rozvoj Lysé nad Labem, je rozjeto mnoho investic, které zlepší život v obci
příjmy z bytů jsou nízké, je potřeba investovat do jejich oprav
město řeší bydlení a rekonstrukci domů občanů jiného města, místo toho, aby se věnovalo životu občanů Lysé nad Labem
závazné referendum prodej bytů zakáže jaksi už navždy, dokud lidé v jiném referendu nerozhodnou o opaku.
Čím argumentuje opozice proti prodeji:
Byty jsou zaručený stálý příjem peněz z nájmů, které se po jejich rekonstrukcích ještě zvýší
Prodej bytů připadá v úvahu, jen pokud zisk z nich bude použit pro zajištění bydlení lidí v Lysé nad Labem, nikoliv na jiné investice, které jsou často zbytné
Investice na běžný rozvoj města lze získat z úvěrů, jak to dělají jiné obce a byty nechat v záloze jako stálý příjem, který se bude průběžně používat na investice.

Proč tedy lidé ve městě tak jasně rozhodli, že se byty nemají prodávat, když by to dávalo smysl?

„Ve skutečnosti mě moc nezajímá, jestli je výhodné byty prodat, nebo ne. Hlasovala jsem proti prodeji především proto, abych dala najevo nesouhlas s vedením města, s tím, jak nesmyslně hospodaří a k lidem se chová arogantně,“ řekla Novinkám jedna z obyvatelek města.

Že částečným motivem hlasovat proti prodeji byla nespokojenost lidí s vedením města, přiznal i opoziční člen zastupitelstva Karel Marek, který vede uskupení Lysá nás spojuje. To referendum iniciovalo.

Marek Novinkám řekl, že si vysokou účast vysvětluje tím, že se ve městě spojily tři proudy lidí, které měly důvod hlasovat proti prodeji. Jedna část s prodejem opravdu nesouhlasila, druhá je dlouhodobě nespokojena s vedením města, které v různých obměnách vedou prakticky stále titíž lidé a za posledních 20 let měli velké množství sporných projektů, které nedopadly dobře.

„ODS, která s projektem prodeje přišla, lidé nevěří tu líbivou vizi velkých investic do města. ODS měla dlouhodobě starostu a město se nerozvíjelo. Ani o ty byty se řádně nestarali, jinak by jejich hodnota dnes byla o 200 milionů vyšší,“ tvrdí Marek.

Z kohoutků ve středočeské obci tekla zcela legálně voda plná dusičnanů

Domácí

Další skupina, která byla proti prodeji, se podle něj cítila podvedena tím, že prodej bytů nebyl tématem posledních obecních voleb. Přišlo to najednou. „Lidé mají potřebu vyjádřit se k tak zásadnímu kroku, což můžou ve volbách, kde to ovšem vůbec nebylo tématem, nebo v referendu,“ řekl Marek. „A tyto proudy se spojily a řekly, takto už dál jít nechceme,“ dodal.

Podle Marka je potřeba byty opravit, zvýšit nájmy a tím i pravidelné příjmy města. Současné vedení podle něj teď rozjíždí mnoho projektů, které město velikosti Lysé nestihne uhlídat a zároveň mnohé jsou pro něj zbytné, jako například druhá cyklověž.

A lidé viditelně na tuto argumentaci slyšeli více než na zisk z prodeje bytů v jiném městě, který by mohl být použit na rozvoj samotné Lysé.

Byty, o jejichž prodeji se hlasovalo, získalo město před 20 lety po odsunu sovětské armády. V obci mělo zázemí asi 100 000 vojáků i s rodinami. Část nemovitostí byla v dezolátním stavu. Obec Milovice měla tehdy něco přes 1000 obyvatel a nebyla schopná se o tak rozsáhlý majetek postarat. Část domů s byty proto nabídla Lysé nad Labem a Čelákovicím. Obě města byty s pomocí dotací rekonstruovala. Čelákovice se je nyní rozhodly prodat. Buď stávajícím nájemcům, pokud by neměli o koupi zájem, či si ji nemohli dovolit, pak by se byt prodal i s nájemcem. Lysá, která vlastní celkem 350 bytů v hodnotě asi 600 milionů, začala uvažovat o prodeji, byty potřebují další rekonstrukci. Město plánovalo příjmy z prodeje použít na investice v Lysé.
V Milovicích žije asi 12 000 lidí, v roce 1990 to přitom byl jen zlomek tohoto počtu. Obec láká levným bydlením právě ve zrekonstruovaných domech po sovětské armádě v části Mladá, s dobrou dostupností do hlavního města.

Vedení města má za sebou několik kauz, z nichž některé se řešily i v nejvyšších politických patrech. Jde například o území nazývané Žabák, které vědci označili za mokřad. Vedení města ho chtělo přenechat kraji, aby na něm vybudoval centrum Svět záchranářů. Mokřad by tak zanikl v době, kdy jiná města v Česku nákladně mokřady budují. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se nakonec vyslovil proti tomuto plánu a kraj našel jiné místo. Vedení města opakovaně převod pozemku obhajovalo. Argumentovalo tím, že ve skutečnosti nejde o mokřad, ale o louku.

Nedopadly ani krajské volby

Že obyvatelé v Lysé nejsou vedení města po mnohých kauzách právě nakloněni, ukázalo i hlasování v krajských volbách. I v něm se projevil postoj obyvatel k tomu, jak se strany stavěly k prodeji bytů. To přiznává i starosta města Karel Otava. „To, že v krajských volbách zvítězila strana STAN, si dávám do souvislosti s referendem. Kdo neschvaloval prodej bytů, volil STAN, za něž kandidoval Karel Marek,” řekl sociální demokrat Otava. STAN v obci získali 44,8 procenta hlasů.

Ve městě vládne koalice ČSSD, ODS a ANO. ČSSD, která vyhrála obecní volby před dvěma lety, zcela propadla. Voliči v Lysé ji dali v krajských volbách 3,83 procenta hlasů, což je ještě méně, než strana získala v celých středních Čechách (4,52 %).

Druhá ODS, která je ve městě s ČSSD v koalici, byla s 11,43 procenta hlasů druhá. Což je také výrazně pod krajským výsledkem strany. „Výsledek ODS v Lysé mě mrzí. Je to daň za to, že jsme v prodeji bytů jako ODS nezměnili názor,” řekl Havelka.

ANO, které má v Lysé jednu radní, získalo 12,17 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám