Hlavní obsah

Kraj plánoval zastavět mokřad v Lysé nad Labem, ochránci jej chtějí vykoupit

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mokřady u Lysé nad Labem, kde chtělo vedení Středočeského kraje vybudovat tréninkové centrum pro záchranáře, by chtěli vykoupit ochránci přírody. Část přírodní lokality ukrojí silniční obchvat města, zbytek chtějí ochránci uchovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Okolí mokřadu v Lysé nad Labem

Článek

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) zaslal zastupitelům Lysé nad Labem dopis, ve kterém na ně apeluje, aby lokalitu nenechali zastavět. Pro případ, že by město pozemky nechtělo, ochránci je chtějí odkoupit.

Město však pozemky za symbolickou jednu korunu nabízí Středočeskému kraji. Jeho hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) před časem zveřejnila záměr vybudovat tu Svět záchranářů, tedy centrum pro jejich ubytování a výcvik.

„K tomu účelu jsme skutečně pozemky za korunu kraji nabídli, ale schválení zastupiteli ještě neproběhlo. O tom se bude jednat ve středu na zastupitelstvu,“ řekl Právu starosta Lysé nad Labem Karel Otava (ČSSD).

„Existuje ideová studie, probíhá změna územního plánu a všechno budou posuzovat odborníci ze životního prostředí a další odborníci se k tomu budou vyjadřovat,“ doplnil starosta. Vedení kraje poté, co se objevily protesty ochránců přírody proti zastavění biologicky cenného mokřadu, uvedlo, že tato stavba záchranářského centra teď není na pořadu dne.

Sucho v Česku je už vidět i z vesmíru

Věda a školy

„Není to teď prioritou,“ uvedla Jermanová na posledním jednání zastupitelstva s odůvodněním, že kvůli koronavirové pandemii a vzniklým výdajům bude muset kraj některé záměry přehodnotit či posunout.

Podle vyjádření kraje k tomuto záměru není zatím ani vypracovaný projekt ani zadaná dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí, které by musely takové stavbě předcházet. Pozemky s mokřadem Žabák na severovýchodním okraji Lysé nad Labem v sousedství železniční trati z Lysé do Milovic podle ochránců přírody slouží jako prostor pro zadržování vody v krajině a vyskytují se zde vzácné i běžnější druhy živočichů.

„Západní část lokality má v budoucnu protnout silniční obchvat Lysé, nejzápadnější cíp je územním plánem města určen pro parkoviště a rozlehlá část východně od budoucího obchvatu byla určena pro výstavbu areálu Světa záchranářů,“ upřesnil plány Jan Moravec z ČSOP, podle něhož jsou pozemky pro záchranářské centrum zatím v územním plánu jako nezastavitelné. Podle starosty Otavy se ale pracuje na změně územního plánu.

Turisticky vyhledávaný ostrov ovládne příroda. Rekreanti budou až na druhém místě

Tipy a trendy

„Podobná místa by neměla být zastavována. Slouží jako prostor pro vsakování či akumulaci vody stékající sem z okolních pozemků. Slouží jako biokoridor v intenzivně zemědělsky využívané krajině. Pomáhají v řešení obou nejzásadnějších ekologických problémů současné doby – úbytku vody v krajině a úbytku druhové rozmanitosti,“ namítl Moravec, podle něhož ČSOP respektuje nutnost vybudování městského obchvatu, ale tím spíše by měla být zachována zbývající část lokality.

„Všechny ty vzácné i dosud běžnější druhy živočichů, kteří na Žabáku žijí, se dokážou vyrovnat se zničením části lokality, s její kompletní zástavbou se však nevyrovnají,“ varoval Moravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám