Hlavní obsah

Vedení policie si došláplo na šéfy elitních útvarů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Napětí mezi policejním prezidiem a jednotlivými složkami celostátní kriminálky v posledních dnech výrazně zesílilo. Vedení policie si totiž došláplo na šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a na ředitelku protikorupční policie Renatu Strnadovou.

Článek

Zatímco Kubiceho policejní šéfové viní z toho, že je neinformoval o výsledcích výběrového řízení na funkci svého náměstka, Strnadovou podezírají z neoprávněného nakládání s penězi určenými na odměny informátorům. Informovalo o tom v pátek Rádio Česko.

Náměstek policejního prezidenta Jiří Houba k tomu nicméně Právu řekl, že jde pouze o provozní záležitosti, a nikoliv o podezření z porušení některých zákonů.

Nejvýše postavená žena v české policii podle něj peníze z fondu na takzvané operativní účely nezpronevěřila, ale pouze je použila na jiný účel, konkrétně na zabezpečení počítačové sítě útvaru. "Nic se neztratilo, pokud by se nějaké pochybení prokázalo, půjde pouze o kázeňský přestupek," řekl Houba.

Kubice se podle něj provinil tím, že nerespektoval čerstvý pokyn policejního prezidenta, aby o výsledcích výběrového řízení informoval někoho z vedení ještě předtím, než jeho vítěze ustanoví do funkce. Kázeňsky šéf protimafiánského útvaru potrestán nebyl, Houba na něj nicméně před pár dny sepsal takzvané hlášení o mimořádné události.

Podle nového služebního zákona přitom stačí ještě jedno podobné hlášení o mimořádné události a vedení policie může Kubiceho odvolat z funkce.

Právo přitom již minulý měsíc jako první informovalo o tom, že vedení policie v současné době hledá cesty, jak se Kubiceho zbavit. Nemůže mu totiž mimo jiné zapomenout, že loni těsně před parlamentními volbami přinesl do Sněmovny zprávu o údajném prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám