Hlavní obsah

Vědci varují před informacemi o zdraví z internetu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranice mezi tím,jak žít zdravě, či si uhnat při cestě za tímto snem poruchu příjmu potravy, je tenká. Mnohým návštěvníkům internetových stránek zabývajících se zdravým stravováním a sportováním hrozí, že v moři rad, informací a fotografií lidí s dokonale formovanými těly utonou. Upozorňují na to vědci z Masarykovy univerzity v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z jejich nového výzkumu vyplývá, že lidé jsou internetem až příliš ovlivnitelní.

Dvě třetiny návštěvníků webových stránek o zdravém jídle a pohybu se tím, co na nich najdou, nechají inspirovat, ale navíc i ovlivnit v tom, co vlastně mají považovat za atraktivní.

„V žádném případě nesmějí zapomínat na to, že skutečnou pomoc jim neposkytne internet, ale diabetolog, výživový poradce, trenér,“ řekla Právu Hana Macháčková z výzkumného týmu.

Upravené fotky

Zdůraznila, že jen část návštěvníků stránek je schopna vzít předkládané informace na internetu s rezervou a uvědomit si, že fotografie svalnatých sportovců a smějících se propagátorů zdravého životního stylu mohly být více či méně vylepšeny ve fotoshopu.

Dalším zásadním výsledkem výzkumu je, že značné části návštěvníků těchto internetových stránek hrozí vznik poruchy příjmu potravy jako anorexie či bulimie, k nimž se mohou propracovat ve své touze „být štíhlí, krásní a vypadat fit jako lidé ze snímků na internetu“.

Ve skutečnosti ne každému pohled na dokonalá těla dělá dobře. Mnozí lidé si totiž uvědomí, že by chtěli vypadat úplně jinak, než vypadají, přičemž odhodlat se k pravidelnému cvičení bude těžké.

Cítí se neatraktivně

Téměř čtyřicet procent návštěvníků se po prohlídce stránek cítí neatraktivně, přibližně třicet procent nespokojeně a dvacet procent dotázaných dokonce nezdravě. Na rozdíl od nich se ostatní návštěvníci stránek cítí většinou příjemně, zdravě a spokojeně.

Vědci kvůli výzkumu požádali o pomoc administrátory padesáti českých internetových stránek o zdravé stravě, životním stylu a cvičení. Celkem od podzimu oslovili přes tisíc návštěvníků těchto webů, z nichž většinu tvořily ženy mezi 19 a 28 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám