Hlavní obsah

Véčkaři chtějí zachovat stravenky i za cenu zrušení bonusů

Věci veřejné ve Sněmovně navrhly, aby poslanci spolu se zachováním zvýhodnění stravenek vyškrtli z daňové reformy i zaměstnanecký bonus ve výši 250 korun měsíčně. Všem zaměstnancům tak hrozí, že v roce 2013 budou platit vyšší daně, uvedla ve středu Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Babák (VV) ve Sněmovně

Článek

Vyšší daně by tak měli oproti dnešku platit nejen lidé s nejvyššími příjmy, ale i nejchudší zaměstnanci. "Tak by se skutečně o 12 miliard korun zvýšila daňová zátěž fyzických osob a daleko víc by to dopadlo na nízkopříjmové než na vysokopříjmové skupiny, proto s tím nemohu souhlasit," reagoval pro ČT ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Věci veřejné ale tvrdí, že záchrana stravenek stojí za vyřazení zaměstnaneckého bonusu z reformy, i kdyby to znamenalo mírné zvýšení daní. "Stojí to za to, protože v tuto chvíli zachování stravenek je pro lidi určitá mantra," řekl ekonomický expert VV a poslanec Michal Babák.

Pro zachování zvýhodnění stravenek bude i opozice. Pokud by to znamenalo vyšší daně pro všechny, tak by to mohla vláda podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ještě zachránit. "Vláda by to měla řešit tím způsobem, že zvýší základní slevu na dani pro poplatníka, aby vykompenzovala ty negativní dopady zejména pro nízkopříjmové skupiny," řekl Sobotka.

O sporných bodech velké daňové reformy budou jednat zástupci koaličních stran ve čtvrtek. Poslanci by o reformě měli rozhodnout na začátku listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám