Hlavní obsah

Žáci druhých stupňů se vrátí do škol v až pěti krajích

• Aktualizováno

V Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji se od 3. května vrátí do lavic žáci 2. stupňů základních škol. Učit se budou v rotační výuce. Je možné, že se do lavic vrátí žáci druhých stupňů a děti do školek i v Praze a ve středních Čechách. O tom se definitivně rozhodne ve čtvrtek.

Článek

„K 3. květnu se v Karlovarským, Královéhradeckým a Plzeňským kraji vrátí do škol 2. stupně základních škol,” sdělil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

TK po jednání vlády 26.4.2021Video: ČTK

Slibně podle něj vypadá situace ještě v Praze a Středočeském kraji. Zda se i žáci v těchto krajích vrátí do lavic, bude jasné po čtvrtečním jednání vlády.

„V těchto dvou krajích je velmi pravděpodobné, že se také od 3. května budou moci vrátit žáci 2. stupně základních škol,“ uvedl. Zároveň by se také i v těchto krajích mohly do školek vrátit všechny děti. Nyní tam smí pouze předškoláci.

Děti ve školkách nemusí absolvovat testy, ani nemusí nosit roušky.

Školy dříve než obchody

Arenberger dodal, že otevřít školy je primární a rozhodně není cílem, aby se otevíraly obchody dříve než školy. Obchody se tak podle Plagy budou otevírat nejdříve s poslední vlnou otevírání škol. „Ve chvíli, kdy by se situace zlepšila tak, že by se otevřely obchody, tak by se spolu s tím dootevřely 2. stupně základních škol všude,” řekl ministr školství.

Oprava maturit 

Vláda schválila také možnost oprav u maturit. Neúspěšní maturanti dostanou letos navíc možnost opravy didaktických testů v červenci a opravy praktické zkoušky do konce léta. Ministerstvo tak navýší počet opravných pokusů z běžných dvou na tři.

Sněmovna uložila Plagovi umožnění úřední maturity

Domácí

K zajištění dostatečného množství opravných termínů zejména praktických částí maturit vyzvala minulý týden ministra Sněmovna. Poslanci v čele s bývalou ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) argumentovali tím, že některé školy neodložily praktické zkoušky a začaly s nimi už minulé pondělí po otevření škol, což se údajně negativně odrazilo na výsledcích maturantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám