Hlavní obsah

Varhany sv. Víta brzdí virus i slabá koruna

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve španělském městečku El Papiol kousek od Barcelony v dílně světoznámého tvůrce varhan Gerharda Grenzinga už přes půl roku stojí hotové varhany pro pražskou katedrálu sv. Víta. Už dávno měly být rozebrané, zabalené, přemístěné na Hradčany a už letos měly sloužit v pražské katedrále. Kvůli koronavirové pandemii je ale všechno jinak.

Foto: Člověk a Víra – Martina Řehořová

Tak by měly vypadat nové svatovítské varhany.

Článek

Dílna totiž leží v Katalánsku, v jednom z nejvíce zasažených regionů nemocí covid-19. „Zaměstnanci dílny vůbec nemohli do práce ani docházet, a tak se zdrželo např. náročné ozvučení největších píšťal nebo osazení a odzkoušení dynamických žaluzií,“ řekl Právu organolog pražské diecéze a manažer projektu svatovítských varhan Štěpán Svoboda.

Papež ničí vatikánský systém „ruka ruku myje“

Zahraniční

Dodal, že se tím zpozdila i následná demontáž celých varhan a převezení do Prahy. „I přes termínový posun by nemělo dojít k žádné větší komplikaci,“ podotkl Svoboda.

Původně se měl nástroj v katedrále poprvé rozeznít v těchto dnech. Podle Svobody to byl příliš optimistický odhad. Reálné podle něj je, že varhany poprvé zahrají až ke konci roku 2021.

„Je to ale ku prospěchu věci. Nástroj se totiž neustále vyvíjí a ještě zlepšuje, získá jedinečnou podobou zdobenou českým křišťálem, a katedrála tak dostane skutečný klenot, šperk obepínající rozetu,“ podotkl pro Právo Svoboda.

Foto: Člověk a Víra – Martina Řehořová

Na stavbu varhan do továrny v El Papiolu se přijel loni podívat i kardinál Dominik Duka. Své dílo mu ukázal Gerhard Grenzing.

Rozpočet na varhany byl 80 milionů korun, ale i tato cifra se mění. Ve sbírce se sice vybralo už přes 85 milionů korun, ale ještě pár milionů bude potřeba. Vinu na tom nese také koronavirus, protože kvůli němu se od února zhoršil kurz koruny z 25 na 27,50 za euro.

„Bohužel, nepříznivý kurz koruny se do ceny nástroje promítne. Smlouva s panem Grenzingem, který varhany vyrábí, je uzavřena v eurech a platby za nástroj probíhají průběžně, proto propad kurzu pociťujeme,“ posteskl si Svoboda.

Odnož bizarní církve prodává bělidlo jako zázračný lék na koronavirus

Koronavirus

Sbírka ale stále běží, lidé dál přispívají a řada z nich využila i toho, že si mohla adoptovat jednu z píšťal. Ta nejmenší vyjde na dva tisíce a adopce těch největších na 30 tisíc korun. Varhany budou mít celkem šest a půl tisíce píšťal. Největší z nich měří sedm a půl metru, nejmenší sotva centimetr.

Nástroj má čtyři manuály a 121 rejstříků a bez ozdob váží 33 tun. I tato váha trochu komplikuje instalaci varhan, protože se bude muset posílit kůr, aby nástroj unesl. Dřevo na nové stavební konstrukce podle organologa dodala obec Liberk v Podorlicku.

„U příležitosti stavebních úprav pak také proběhne restaurování kamenných prvků a historických vstupních dveří kruchty a rovněž rekonstrukce slabo- a silnoproudých instalací,“ řekl Svoboda.

Nový kostel v Gutech bude mít i varhany. Nahlédli jsme do vznikající stavby

Domácí

Na slavnostní zahájení a první koncert se na Hradčanech pilně připravují. Nadační fond pro stavbu varhan společně s Českým rozhlasem vypsaly soutěž mezi skladateli. Odborná porota jich dostala k posouzení 50, vybrala tři nejlepší.

„Tu, která zazní při inauguraci nástroje, teprve vybere veřejnost, čímž se bude moct na prvním koncertu symbolicky podílet každý,“ podotkl pro Právo Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám