Hlavní obsah

Válková: Ve sporu s šéfem věznic Dohnalem mě Sobotka podpořil

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) má ve svém postupu při kontrole hospodaření na generálním ředitelství Vězeňské služby podporu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dodala také, že ji „hysterické“ reakce generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala utvrzují v tom, že v razantním postupu bude pokračovat. Popsala také svoji pondělní neohlášenou návštěvu na poradě ředitelů věznic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Helena Válková

Článek

Co říkáte na to, že ředitelé věznic se dopisem postavili za generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, s nímž jste zahájila správní řízení o odvolání? 

Jsem k tomu zdrženlivá. Kdybych byla na místě ředitele či ředitelky věznice a někdo mě svolá na mimořádnou pracovní poradu, kdy je účast podle pozvánky nezastupitelná, je předepsaný služební stejnokroj a slyším generálního ředitele vězeňské služby, jak hájí svůj postoj, tak bych pod tlakem okolností takový dokument asi podepsala také. Takže jim to nemám za zlé.

Co se týče obsahu, tak je to naprostý nesmysl, protože tvrzení nejsou pravdivá. Pana Dohnala jsem neodvolala, nevyzvala jsem ho, aby odešel, ale zahájila jsem správní řízení. Je to taková žlutá karta pro generálního ředitele, aby nebojkotoval provádění ekonomické hloubkové kontroly. A vůbec mě nezajímá, jestli o tom věděl, nebo ne či zda to svěřil někomu, kdo jeho pokyny bojkotoval, nebo ne.

Mluvila jste o situaci už s premiérem Sobotkou? Jaká byla případně jeho reakce? 

Už jsem se osobně s premiérem setkala. Popsala jsem mu stávající stav a tlumočila záměr takto důsledně pokračovat dále. On mi řekl, že mě v tomto mém snažení podporuje a že mám zachovat klid a dál se věnovat své práci. A to v oblasti vězeňství kromě reformy znamená provést hloubkovou ekonomickou kontrolu a personální audity a další priority vlády.

Byla bych ráda, abych první výsledky ekonomického a personálního auditu měla začátkem března, abych věděla, zda mé pochybnosti byly zdůvodněné, nebo ne. Proto chci posílit i pracovníky kontroly.

Na plénu Sněmovny jste reakci Dohnala označila za hysterickou. Proč? 

To ukázala páteční tisková konference a nyní svoláním porady ředitelů věznic v pracovní době. Pan Dohnal dal pokyn, aby se jí všichni ředitelé věznic zúčastnili, kteří do Prahy přijeli služebními vozy, což bylo asi osmdesát lidí, jen proto, aby si ho vyslechli, jak se obhajuje. Někdo, kdo by byl v klidu, by mi dokázal, že nemám pravdu.

Vy jste na poradu přijela poté, co vám o tom řekl nejmenovaný zdroj. Nebylo vám to žinantní? 

Volal mi to anonymní zdroj a říkala jsem si, že to snad nemůže být pravda. Protože jsem to měla kousek, tak jsem se tam jela podívat. Pozvaná jsem nebyla, a když jsem tam přišla, tak to asi pro ně bylo nemilé překvapení, atmosféra se dala krájet.

Měla jsem úvodní slovo, kde jsem řekla, že toto nepovažuji za řádné plnění pracovních povinností, ale že to je na jejich rozhodnutí. Dodala jsem, že s nimi chci i nadále konstruktivně pracovat na reformě českého vězeňství, ale že toto není příležitost, kde bychom to mohli dělat.

Já se neleknu a budu v tom pokračovat.
Helena Válková

Ředitelům věznic jsem řekla, že moje kroky odpovídají významu ekonomické kontroly, která by měla rozptýlit pochybnosti, které se vznášejí nad transparentností některých hospodářských operací generálního ředitelství Vězeňské služby z minulosti. Chtěla jsem jen rozptýlit tyto pochybnosti. A když mám pochybnosti, tak budu jednat.

A ta hysterická reakce mě spíše přesvědčuje o tom, že je třeba v tomto kurzu pokračovat. Já se neleknu a budu v tom pokračovat. Pondělní setkání jsem také využila i k zastavení veškerých personálních změn a výběrových řízení a že chci mít kontrolu nad tím, co se ve VS děje právě proto, že jsem byla upozorněna na některé méně netransparentní postupy. A jsem přesvědčena, že můj postup jako nadřízeného služebního funkcionáře k tomu, abych takový pokyn k tomu dala.

Reklama

Související články

Ředitelé věznic se postavili za Dohnala

Několik desítek ředitelů věznic poslalo politikům otevřený dopis, v němž se zastávají generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. Řízení o jeho...

Výběr článků

Načítám