Hlavní obsah

Válková podala stížnost, nelíbí se jí, že soud dovolil Rittigovi a spol. vycestovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se obrátila na Nejvyšší soud (NS) se stížností pro porušení zákona. Týká se kauzy tisku jízdenek pro pražský dopravní podnik. Ministryně se pozastavuje nad tím, jak pražský městský soud zrušil pětici aktérů, mezi nimiž figuruje i podnikatel Ivo Rittig, zákaz vycestovat. Podání stížnosti potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Článek

Podnět přišel tento týden. "Termín, kdy bude o stížnosti rozhodnuto, nelze předjímat, průměrná doba řízení bývá kolem tří měsíců," řekl Knötig.

Stížnost je podle dostupných informací podána kvůli údajnému porušení zákona jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. NS by měl přezkoumat rozhodnutí městského soudu po věcné i formální stránce a stanovit, zda postupoval správně.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení aktérů kauzy na návrh obžaloby. Obvinění však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné.

Státní zástupce proto poté požadoval pro pět mužů vazbu kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Soud ale návrhu nevyhověl.

Kauza jízdenek pro DPP
Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Zastupoval ji Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám