Hlavní obsah

Válková odvolala Šterna, Babiš se jí zastal

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, val

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (za hnutí ANO) v úterý odpoledne odvolala Pavla Šterna z funkce náměstka pro úsek vězeňství a trestní politiky. Uvedl to resort na svém webu. Důvodem je spor o tendr na elektronické náramky. V úterý se také předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš ve sporu na resortu spravedlnosti postavil na stranu Válkové.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s náměstkem Pavlem Šternem

Článek

Ministr financí popřel, že by chtěl Válkovou odvolat. „Určitě zůstává na ministerstvu, nevidím důvod, proč by se mělo něco měnit,“ řekl Právu Babiš.

Podle lídra ANO se Štern chová nestandardně. Podle Babiše je ministryně ve sporu kvůli tendru na elektronické náramky nevinně.

„Měla pocit, že tendr je prodražený, a vznesla dotaz na informaci. Nechápu, proč to pan náměstek řešil tímto způsobem, je to velice nestandardní. Mohl se obrátit buď na mě nebo na premiéra,“ prohlásil Babiš.

Válková si stojí za svým

„Odvolání náměstka je logický krok po tom, co udělal,“ prohlásila Válková po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfem ANO a ministrem financí Andrejem Babišem.

Šterna prý písemně požádala o předložení dokumentace k cenám, které byly zjištěny v rámci průzkumu trhu kvůli tendru. Dostala ale jen velmi obecnou odpověď na stránku a půl.

„Nevěděla jsem, kolik eliminoval nabídek, co to bylo ‚finančně nepřijatelné‘, jaké vlastně byly vyloučeny firmy, které nesplňovaly požadované parametry. Na základě tohoto papíru na jedné stránce a kousku se vlastně stanovila cena, která byla nejvyšší možná pro výběrové řízení, které ještě nebylo zahájené,“ uvedla.

„A v této předběžné, přípravné fázi, kdy jsem se chtěla seznámit s dokumentací, tak magistr Štern to označil jako nestandardní kroky a šel s tím na protikorupční policii. A to nestačilo, když vyšel, tak hned zavolal do Lidových novin. To mě přesvědčilo o tom, že jeho rozhodnutí ho diskvalifikuje pro roli náměstka na ministerstvu spravedlnosti,“ dodala.

Zatím se jen vysvětlovalo

Sama prý ctí zásadu, že náhradu za Šterna nominuje ČSSD jako koaliční partner. Na dotaz, zda má podporu premiéra, uvedla: „Na výsledek si počkáme. Zatím to bylo o vysvětlování, měla jsem z toho pocit, že pochopil, v jaké jsem byla situaci, proč jsem chtěla konkrétní informace a proč mi tak záleželo na tom, abych je dostala.“

Celý spor se točí kolem soutěže vypsané na elektronické náramky pro domácí vězně. Válková v pondělí tendr na nákup náramků zastavila. Štern před tím podal na policii kvůli soutěži trestní oznámení.

Sobotka s Babišem stále jednají za zavřenými dveřmi.

Pavel Štern byl na ministerstvo nominovaný za ČSSD v souladu s koaliční dohodou o obsazování postů náměstků mezi vládními stranami. Válková v úterý před jeho odvoláním prohlásila, že vnímá kroky svého náměstka jako cílený manévr, na jehož konci má být její odchod z funkce. Podle ministryně Štern projednal svůj postup s ČSSD. [celá zpráva]

Poslední vývoj v tomto sporu komentoval předseda Legislativní rady vlády a ministr bez portfeje Jiří Dienstbier. V rozhovoru pro ČT24 uvedl, že Šternovo odvolání je v rozporu s koaliční dohodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám