Hlavní obsah

Válek dal Babišovi znovu košem. Na radu vlády nejde

Možný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odmítl účast na pondělním zasedání rady vlády pro zdravotní rizika, kam jej pozval premiér Andrej Babiš (ANO). Válek své rozhodnutí zdůvodnil tím, že není členem vlády a nemohl by se tak na jejím rozhodování jakkoliv podílet.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se uvažuje jako o ministru zdravotnictví

Článek

„Teď není vhodná doba na politické debaty, ale odborná řešení. Nabídl jsem možnost diskuze odborníků AntiCovid týmu a ministerstva zdravotnictví,” uvedl Válek.

V reakci premiérovi napsal, že „pandemie by měla být řešena především odborně”.

„Klíčová rozhodnutí se nesmějí odvíjet od rad marketérů. Na politicích je, aby za jejich realizaci přejali odpovědnost,” připomněl Babišovi.

„Nejsem členem vlády, abych se mohl jakkoli podílet na rozhodování v této oblasti,” zopakoval Válek.

Premiér Babiš strany budoucí vlády minulý týden kritizoval a obvinil je z politikaření, ačkoliv možnost rozhodování o opatřeních stále leží výhradně na jeho kabinetu stejně jako odpovědnost za ně.

Fiala: Pozváním Válka do vlády chce Babiš hodit odpovědnost na opozici

Domácí

Anticovid tým koalice SPOLU mimo jiné uvedl, že nemůže opatření navrhovaná ministerstvem zdravotnictví podpořit, neboť nedostal podklady, predikce ani aktuální data. Válek dodal, že je ochoten se jednání vládní rady zúčastnit poté, co budou všechny odborné otázky vydiskutované a odborníci z ministerstva i koalice Spolu naleznou odbornou shodu.

Počty nově potvrzených případů v posledních týdnech opět poměrně razantně rotou.

Vojtěch ve sporu s Válkem, koordinace s opozicí skřípe

Koronavirus

Anketa

Měl by se podle vás možný kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek účastnit už teď jednání vládní zdravotní rady?
Ano
64,7 %
Ne
35,3 %
Celkem hlasovalo 20358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám