Hlavní obsah

Vadí už i procházka s kávou. Vláda zakázala prodej v kelímku z okének

– Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na tiskové konferenci uvedl, že vláda zakázala prodej nejen alkoholických, ale i nealkoholických nápojů z výdejových okének restaurací. Lidé si tak nemohou koupit například ani kávu nebo čaj. Ministr chce zabránit tomu, aby se lidé procházeli s kelímky a jídlem. Vláda tak chce lidem znepříjemnit vánoční trhy, aby zůstali doma.

Vláda zakázala prodej kávy s sebouVideo: ČTK

 
Článek

„Není to omyl. Cílem je, abychom nechodili po vánočních trzích a po ulicích s kelímky a jídlem,“ komentoval Blatný opravené znění čtvrtečního usnesení vlády. Zdůvodnil to tím, že restaurace takto prodávaly nápoje, které by se jinak prodávaly ve stáncích například na vánočních trzích. Konzumace občerstvení na trzích je ale zakázána. Opatření se podle ministra nevztahuje na prodej přes okénko do auta.

Na lyže jen na otočku, ubytování zakázáno, navrhne Blatný

Domácí

Usnesení původně zakazovalo „prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory“. Čtvrteční, opravená verze usnesení vlády hovoří o rozlévaných nebo na místě připravovaných nápojích k okamžité konzumaci a nespecifikuje, že by se mělo jednat pouze o alkoholické nápoje.

Vláda omylem zakázala všechny nápoje vyjma balených

V původní verzi usnesení ale vláda ve čtvrtek omylem zakázala provozovnám stravovacích služeb veškerý prodej rozlévaných a na místě připravovaných nápojů k okamžité konzumaci. Podle ministerstva vnitra šlo o tiskovou chybu, kterou napravilo.

Opravená verze na rozdíl od původní obsahuje u příslušného zákazu doplnění, že zákaz platí v případě „prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory, např. výdejové okénko“. Jen přes okénka mohou podle aktuálních pravidel restaurace prodávat od 20:00 do 05:59 hodin.

Foto: vlada.cz

Oprava chybného usnesení vlády

Ve Sbírce zákonů nicméně vyšlo usnesení v původní, chybné verzi, podle které se v restauracích nesmějí podávat žádné nápoje vyjma balených. Ministerstvo sice do Sbírky zákonů přidalo sdělení, že jde o tiskovou chybu, podle právníků je to ale nepřípustný postup. Podle nich by si v takovém případě ministerstvo mohlo do Sbírky zákonů propašovat libovolné ustanovení s odůvodněním, že původní, řádně odhlasovaná verze byla tisková chyba.

Zákaz prodeje nápojů v restauracích platí, oprava tiskové chyby v zákoně podle právníků nestačí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám