Hlavní obsah

Václav Klaus složil prezidentský slib

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Václav Klaus v pátek v 10 hodin složil ústavní slib prezidenta republiky a stal se hlavou státu na příštích pět let. Ceremonie proběhla ve Vladislavském sále Pražského hradu před oběma komorami parlamentu.

Článek

Prezident nejprve na Hradčanském náměstí uctil památku zakladatele československého státu a prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Složením slibu ve Vladislavském sále se pak Klaus ujal úřadu, inauguraci doprovodilo tradičních 21 salv z dělostřelecké baterie na Petříně.

Dělostřelecké salvy doprovodily prezidentský slib. Video: Stream.cz

Václav Klaus: Poučím se z chyb minulého období. Video: Stream.cz

Následovala vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří a pak staronový prezident položil květiny k ostatkům svatého Václava ve svatovítské katedrále.

Následovala vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří a pak staronový prezident položil květiny k ostatkům svatého Václava ve svatovítské katedrále.

„Míra zodpovědnosti, kterou člověk tady na Pražském Hradě nese na ramenou,“ uvedl prezident na dotaz, která zkušenost je pro něj pro nové funkční období nejsilnější. Podle Klause je ČR stabilní zemí. Novinářům také řekl, že věří, že se zklidní hladina adrenalinu v české politice.

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Na závěr se Klaus ve Španělském sále sejde s hosty, kromě poslanců a senátorů jsou to například diplomaté, zástupci církví, vysokých škol či armády, hejtmani a vysocí představitelé justice. Na Hrad, který je v těchto dnech kvůli inauguraci částečně uzavřen, dorazil i bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dagmar.

Právě ve Španělském sále proběhla v únoru volba prezidenta, Klaus byl zvolen těsnou nadpoloviční většinou ve třetím kole druhé volby, kdy porazil svého soupeře Jana Švejnara.

Jde o Klausův druhý mandát, poprvé byl zvolen v roce 2003, úřadu se tehdy ujal rovněž 7. března. Klausův druhý prezidentský mandát, který začne v pátek, vyprší tedy 7. března 2013. Příště se o nejvyšší úřad ucházet nemůže, protože hlavou státu se nelze stát více než dvakrát za sebou.

Klaus při prezidentském slibufoto: Právo/Michaela Říhová

Kubera si kvůli Jacques vzal kravatu s prasátky

Šéfa zelených Martina Bursíka, který byl také mezi účastníky inaugurace, potěšilo, že Klaus ve svém projevu prohlásil, že v zahraničí bude vystupovat v souladu s vládou. "To je důležitý závazek," řekl. Klaus si ale podle něj měl nechat poděkování ODS na stranický kongres. "Nebylo to úplně vhodné," uvedl.

Na dotaz, jaký bude podle něj nyní Klaus prezidentem, odpověděl: "Stejný. My jsme měli lepšího kandidáta."

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) si na ceremonii oblékl kravatu s prasátky, vzal si ji schválně kvůli výroku předsedkyně poslaneckého klubu SZ Kateřiny Jacques, která na vnitrostranické schůzi hovořila o "prasatech z ODS".

Podle Kubery si ale vše s Jacques vyříkali. "Je to moc pěkná, roztomilá kravata," reagovala Jacques. Ta tvrdí, že slova nepronesla, přesto se za ně ODS omluvila.

Čunek za dveřmi

Kuriózní vzpomínku na ceremoniál bude mít šéf lidovců Jiří Čunek. První část inaugurace totiž nestihl. Jak řekl Právu, přijel na Pražský hrad pět minut před začátkem vlastním autem a když dorazil do předsálí, byly už dveře zavřené.

Text prezidentského slibu:

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Hradní uvaděčka Čunkovi striktně oznámila, že má přísný zákaz po zahájení někoho do sálu pouštět. Čunek tak podle svých slov „důstojně“ stál za dveřmi a čekal, až bude moci do sálu vejít.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus podepíše slib perem za milión korun

Klaus podepíše svůj páteční prezidentský slib plnícím perem za milión korun, které mu darovala českobudějovická společnost Koh-i-noor Hardtmuth. Právo...

Výběr článků

Načítám