Hlavní obsah

V Radě ČT Lipovská i Xaver Veselý. Ředitel mluví o tlaku, opozice bije na poplach

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna zvolila v úterý do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého, který vystupuje pod jménem Luboš Xaver Veselý. Opozice volbu zkritizovala s tím, že dojde k ohrožení svobody a nezávislosti veřejnoprávního média.

Foto: Petr Horník, Právo

Luboš Xaver Veselý

Článek

V tajné volbě naopak neuspěli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Sněmovna zvolila do Rady ČT Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra

Kultura

Už v březnu pak do patnáctičlenné rady poslanci vybrali někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

E-mail od Berkovce 

Celé volbě předcházela velká diskuse. Poslanec ANO a šéf volebního výboru Stanislav Berkovec rozeslal poslancům v březnu e-mail, ve kterém se dopodrobna vyjadřoval ke každému adeptovi na členství v radě.

Udavači, jako za dob KSČ. Poslanci se poštěkali kvůli Radě ČT

Domácí

Analyzoval u nich například, zda případné zvolení vzbudí protesty médií, zda by poškodilo hnutí ANO nebo zda by mohli v radě zastupovat zájmy šéfa ČT Petra Dvořáka.

O Michalu Klímovi Berkovec například napsal, že „dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti hnutí ANO a není žádný důvod se domnívat, že tomu bude jinak“.

Opozice: Objektivita ČT je ohrožena

Opozice výsledky volby zkritizovala s tím, že dojde k ohrožení objektivity jednoho z veřejnoprávních médií. „Hrozí, že veřejnoprávní ČT se stane vládní propagandistickou televizí,“ varoval například Pirát Tomáš Martínek.

Roste zájem diváků o ČT 24

Kultura

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska pak za to ponese odpovědnost ČSSD. „Vy jste, kolegové ze sociální demokracie, měli možnost s tím něco udělat. Ale neudělali,“ sdělil na plénu.

Kontroverze v minulosti vzbudila hlavně kandidatura Lipovské, kterou nominovala Česká biskupská konference. Ta totiž v minulosti veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií.

„Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT,”  uvedl v reakci ředitel ČT Petr Dvořák s tím, že o svědčí nedávný Berkovcův dopis.

„Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT,” doplnil Dvořák.

Rada ČT:
je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Výběr článků

Načítám