Hlavní obsah

Nic není zapomenuto. V desítkách měst lidé protestovali proti vládě a Babišovi

Právo, Novinky, Jan Menšík, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spolek Milion chvilek pro demokracii uspořádal v úterý další protesty namířené proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Hlavním cílem bylo podle organizátorů vyjádřit nesouhlas s postupem kabinetu v době epidemie koronaviru. Protesty se podle organizátorů uskutečnily na 167 místech v České republice, na jednotlivé akce dorazily odhadem stovky lidí. Novinky přenášely živě demonstraci ze Staroměstského náměstí v Praze.

Záznam: Demonstrace na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Kromě vyjádření nesouhlasu s postupem vlády během koronavirové krize, netransparentními nákupy zdravotnického materiálu či „zastavením ekonomiky“ a následnou nedostatečnou a pomalou finanční pomocí podnikatelům, byl tématem protestu opět i premiérův údajný střet zájmů.

V Praze, kde protest začal v 18 hodin, přišli lidé s transparenty jako „Rouška není náhubek” nebo „Nic není zapomenuto”.

Řečníci na úvod připomněli, jak politici veřejně děkovali za roušky zakoupené z Číny, a naproti tomu, jak část zákonodárců odmítla poděkovat Tchaj-wanu za darované pomůcky. „Děkujem, děkujem,“ skandoval poté dav. Dorazit mohlo odhadem kolem 1500 účastníků.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

Organizátoři také poděkovali šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi, který v úterý oznámil, že vyrazí na diplomatickou návštěvu Tchaj-wanu.

Řeč byla i o výběru nových členů Rady České televize. Kontroverze vzbudila zejména jména ekonomky Hany Lipovské a moderátora Luboše Xavera Veselého.

Předseda Milionu chvilek uvedl, že opozice musí ukázat, že může přinést pozitivní změnu a vyzval, aby lidé přesvědčit v krajských a senátních volbách své známé, aby šli volit. Shromáždění skončilo zhruba po hodině.

V Radě ČT Lipovská i Xaver Veselý. Ředitel mluví o tlaku, opozice bije na poplach

Domácí

Celá akce se konala s přihlédnutím k opatřením proti šíření koronaviru. Na pražském Staroměstském náměstí byly před začátkem akce vidět na zemi nakreslené značky.

Přípravy na demonstraciVideo: Novinky

„Pokreslili jsme náměstí křížkama po dvou metrech, aby lidé věděli, jaké rozestupy mají dodržovat. A budeme vyzývat, aby měli roušku, všude jsou rozmístěné láhve s dezinfekcí,“ popsal Novinkám před akcí Damián Koch z Milionu chvilek.

S opozicí demonstrujícím dochází trpělivost, vzkazuje Minář

Domácí

Počet účastníků protestu organizátoři původně omezili na maximálně 500 lidí. Nakonec jich ale mohlo přijít víc.

Pro omezení se spolek rozhodl kvůli limitu ministerstva zdravotnictví na počet účastníků větších akcí. V průběhu času úřady informovaly o tom, že se limit vztahuje i na demonstrace, později ale policie uvedla, že akci bránit nebude, bude ale evidovat prohřešky proti hygienickým opatřením. Organizátoři i pak u limitu zůstali s tím, že nechtějí dát „markeťákům a píáristům Andreje Babiše“ munici, jak celou akci „mediálně odstřelit“.

Změnilo se to až v úterý poté, co pár hodin před protesty ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že demonstrace vždy povolené byly a že kvůli vyjasnění pochybností resort přichází s výjimkou pro akce konané podle práva shromažďovacího.

Na to naráželi i řečníci na pódiu. „Je neuvěřitelné, že přestože je akce nahlášená už 10 dní, tak se podmínky pro ni změní tři hodiny před začátkem,“ uvedl Benjamin Roll z Milionu chvilek.

Na demonstrace se omezení nevztahuje, oznámil Vojtěch pár hodin před protesty

Domácí

Demonstranti se v úterý sešli i na dalších desítkách míst, někde akce začala už o hodinu dřív. I jinde než v Praze organizátoři dbali na bezpečnostní opatření. Třeba na Masarykově náměstí v Jihlavě vyznačovaly doporučené rozestupy růžové tečky.

Primátorka města Karolína Koubová (Fórum) před asi 300hlavým shromážděním vystoupila s kritickým příspěvkem na téma pokoronavirových ekonomických opatření státu vůči obcím, lídryně vysočinské kandidátky Pirátské strany pro nadcházející volby do krajů Hana Hajnová zase připomněla tanečky kolem vlastnictví Agrofertu. A nevystupovali jen politici.

Demonstrace Milionu chvilek v regionech (9. června 2020)Video: Právo

Na brněnském náměstí Svobody se sešlo podle pořadatelů zhruba 2500 lidí. Policie přesnější odhad počtu účastníků neposkytla. Z tribuny zaznívala od mluvčích kritika především v souvislosti s bezpečnostními opatřeními spojenými s koronavirem. Podle nich byla sice na jedné straně přehnaná, na druhé straně ale údajně vláda selhala, protože nezajistila občanům roušky a ochranné pomůcky.

Potlesk většiny přítomných sklidila kritika Babiše nejen v souvislosti s pandemií, ale také kauzou Čapí hnízdo. Účastníci akce si přinesli transparenty vyzývající současného premiéra a jeho vládu k odchodu. Nad náměstím vlály nejen státní, ale také moravské vlajky. Odpůrci vlády se shodli v tom, že se sice chtěli sejít na náměstích mnohem dříve dříve, ale nebylo jim to umožněno s odvoláním vlády na to, že to bezpečnostní opatření kvůli koronaviru neumožňují.

V Českých Budějovicích se sešlo asi 400 lidí, kteří zaplnili ze čtvrtiny náměstí Přemysla Otakara II. Někteří si přinesli transparenty jako: „Nenecháme ovládnout ČT zločinnou bolševickou organizací Babišem, Zemanem a vládou“, „Babiš is Rubbish“ nebo „Za podpory Hradu, vaši zem vám kradu.“

Většina řečníků i zúčastněných se shodla, že jim nejvíce vadí konflikt zájmů, který spatřují u premiéra Andreje Babiše.

Na některých místech poznamenal akci déšť, to byl třeba případ Karlových Varů, kde se v Zeyerově ulici mezi Národním domem a Tržnicí sešlo přes sto demonstrantů, Plzně, kde se sešlo asi 200 lidí nebo Brna.

Narušitel v České Lípě

Specifický problém řešili v České Lípě, kde se na hlavním náměstí sešlo v podvečer zhruba šedesát lidí, především ve středním věku a mladších. Organizátoři na úvod ohlásili, že nejde o demonstraci, ale o podpisovou akci zaměřenou proti účasti rizikových států (Rusko, Čína) v jaderném tendru. V diskusi, která pak probíhala, se mluvilo především o občanské společnosti či kompenzačním bonusu pro obce.

Poklidnou akci v jednu chvíli narušil mladý muž, který si vzal mikrofon a začal vychvalovat „pana Babiše“. Na přihlížející se rozohnil, že Babiše kritizují, byť do té doby nepadlo o premiérovi při akci ani slovo. Když lidé na jeho projev reagovali, začal vykřikovat: „Nechte mě mluvit, buďte zticha!“ Oznámil přítomným, že demokracie funguje jinak a že všichni jsou ovce. Při tom ho na náměstí podporoval drobný hlouček kamarádů.

Statisícová demonstrace na Letné zachycená v 18 sekundách

Domácí

Spolek Milion chvilek během loňského roku uspořádal sérii protestů za nezávislost justice a odstoupení Andreje Babiše z postu předsedy vlády. Dvakrát, v červnu a v listopadu, se organizátorům podařilo zaplnit pražskou Letenskou pláň a tyto protesty byly označovány jako největší od roku 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám