Hlavní obsah

V Ostravě začala specializovaná firma čistit pomalovaný památník Rudé armády

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Rudou barvou poničený památník Rudé armády v Komenského sadech v Ostravě začala v úterý ráno čistit specializovaná firma z Prahy. Minulý týden tuto národní kulturní památku pomaloval zatím neznámý pachatel.

V Ostravě začala specializovaná firma čistit pomalovaný Památník Rudé armádyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„Radnici se nabídla firma z Prahy, která si za práce účtuje částku 82 tisíc korun. Firma odhaduje, že by práce mohly skončit nejpozději zítra, tedy ve středu,“ sdělil Právu v úterý dopoledne mluvčí centrálního ostravského obvodu Moravské Ostravy a Přívozu David Račák.

Dodal, že odstraňování barvy ze sousoší, podstavce i dvou reliéfů se vcelku daří. „Avšak zůstávají po ní stopy. Takže to nejtěžší na tom budou zřejmě ty dočišťovací práce. Aby se barva dostala pryč z těch různých záhybů a spárů. Nejtěžší bude dočistit to dvojsoší,“ upřesnil Račák.

Dodal, že firma používá na odstraňování olejové barvy chemii, horkou páru a pracovníci si také pomáhají i různými štětečky a lopatkami. Na obnovu památníku dohlíží Národní památkový ústav, který také technologický postup schválil.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Čištění památníku Rudé armády v Komenského sadech v Ostravě

Moravskoslezská policie případ šetří jako poškození cizí věci a výtržnictví od minulé středy. Kromě sousoší byl červenou barvou poničen i podstavec a boční reliéfy. Na těch se navíc objevily i nápisy Budapest 1956 a Kitartás, což mělo připomenout protikomunistické povstání v Maďarsku, které bylo právě 23. října.

Moravskoslezští politici čin odsoudili napříč stranami. „V památníku je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a občanů Ostravy, kteří padli při osvobozování města v roce 1945. Památník vznikl na první výročí osvobození Ostravy,“ připomněl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Vandal počmáral Památník Rudé armády v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Podle informací Práva se k poničení památníku na sociálních sítích přihlásila extremistická organizace Národní a sociální fronta. Po určité době však své sdělení s fotkami z akce ze sociálních sítích stáhla. Problém tedy zřejmě bude zjistit konkrétní osoby, které ostravskou památku poničily.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pracovníci specializované firmy čistí sousoší pomocí chemie i horké páry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám