Hlavní obsah

V odposlechu Tlustého nemá prsty státní moc

Novinky, Naďa Adamičková, Majka Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla i ministr vnitra Stanislav Gross odmítli, že by se na odposlechu poslance Vlastmila Tlustého podílely státní orgány. Tajná služba to rozhodně popřela, řekl Špidla. Případem se bude zabývat policejní vyšetřovatel.

Foto: Josef Zajíc

Venkovní areál Ostravských městských lesů, který využívá lesní škola.

Článek

Šéf poslaneckého klubu ODS Vlastmil Tlustý je přesvědčen, že je odposloucháván. Prohlásil to v pátek dopoledne před poslanci ve Sněmovně a požádal ministra vnitra a premiéra o vysvětlení, zda je jeho odposlech legální.

Tlustý argumentoval tím, že mu na mobil přišla SMS zpráva se záznamem jeho soukromého jednání ve vlastní poslanecké kanceláři v Rakovníku.

Poslanec se zároveň obrátil na ministra vnitra a předsedu vlády s žádostí o vysvětlení. Ministr Stanislav Gross reagoval slovy, že se případem bude zabývat. Premiér Vladimír Špidla odkázal Tlustého na sněmovní kontrolní orgány - komisi pro kontrolu civilní kontrarozvědky (BIS) a komisi pro používání operativní techniky Policie ČR.

Odpoledne předseda komise Jiří Bílý (ODS), Gross, Špidla a předseda branného výboru sněmovny Jan Vidím (ODS) oznámili, že policejní složky ani civilní a vojenská kontrarozvědka Tlustého neodposlouchávaly. "Státní moc neodposlouchávala poslance Tlustého, a to je docela důležité sdělení," poznamenal Vidím.

Tlustému přišla nahrávka jednání

"Včera večer ve 21:20 hodin jsem na svůj mobilní telefon obdržel zprávu SMS, že mi byla doručena nově do hlasové schránky zpráva. Tuto zprávu jsem vyslechl a po jejím opakovaném studiu - téměř desetkrát jsem poslouchal ten text - jsem pochopil, že mi byla zaslána nahrávka odposlechu mého jednání, které jsem vedl v kanceláři, v poslanecké kanceláři v Rakovníku, dne 10. 2., tj. přibližně před deseti dny," řekl poslancům Tlustý.

"Věřte mi, že jsem si absolutně jist, že je to nahrávka z tohoto poslaneckého dne, a to proto, že ten odposlech začíná slovy : "Včelí subvence". To je jediná humorná stránka celé této záležitosti a já jsem se včelím subvencím ve svých jednáních věnoval za posledních deset let jenom jednou, jedinkrát, a to bylo právě na tomto jednání v mojí kanceláři," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám